Kinderarts Gertjan Driessen en arts-onderzoekers Daphne Peeters onderzoeken het langdurig gebruik van het antibioticum Cotrimoxazol bij terugkerende luchtweginfecties bij kinderen
Kinderarts Gertjan Driessen en arts-onderzoekers Daphne Peeters onderzoeken het langdurig gebruik van het antibioticum Cotrimoxazol bij terugkerende luchtweginfecties bij kinderen (Foto: )

JKZ ontvangt 250.000 euro voor twee onderzoeken

Het Juliana Kinderziekenhuis (JKZ) ontvangt 250.000 euro van de Elisabeth von Freyburgstichting voor twee onderzoeken.

Den Haag - Het eerste onderzoek richt zich op het gebruik van het antibioticum cotrimoxazol bij terugkerende luchtweginfecties bij kinderen tot vijf jaar. Bij de tweede studie wordt onderzoek gedaan naar de lichaamssamenstelling van kinderen met overgewicht.

Blij

Infectioloog-immunoloog Gertjan Driessen is zeer verheugd over de financiële ondersteuning. "Het is niet eenvoudig om als niet-academisch kinderziekenhuis financiering te krijgen voor het uitvoeren van onderzoek", zo vertelt Driessen. "In academische ziekenhuizen gaan onderzoeken vaak uit van innovaties die in het laboratorium zijn ontdekt. Het onderzoek dat we in het JKZ doen, moet goed toepasbaar zijn in de praktijk. Bijvoorbeeld onderzoek of een bepaalde behandeling wel of niet werkt. Voor dat soort onderzoeken krijg je minder snel geld."


Driessen is in samenwerking met het UMC Utrecht in september met de studie begonnen naar terugkerende luchtweginfecties en longontstekingen bij kinderen. Hiervoor krijgt het JKZ 150.000 euro van de Elisabeth von Freyburgstichting. Doel van het onderzoek is om het antibioticagebruik bij deze aandoeningen efficiënter te maken. Gertjan Driessen: "Kinderen onder de vijf jaar hebben soms terugkerende luchtweginfecties zonder een duidelijke oorzaak. Ze krijgen vaak voor langere tijd het antibioticum cotrimoxazol voorgeschreven. Er is echter nooit goed uitgezocht wat die lange kuren voor gevolgen hebben voor de patiënten. Wij willen vaststellen of ze luchtweginfecties voorkomen, wat de bijwerkingen zijn van dit antibioticum, in hoeverre de bacteriën in keel en neus erdoor worden beïnvloed en hoe het afweersysteem werkt bij deze kinderen. Daarvoor onderzoeken we een groep van 160 kinderen in zeven verschillende ziekenhuizen in Nederland. We hopen na de studie uitsluitsel te hebben of deze lange kuren goed zijn of niet."

De studie van kinderartsen Mieke Houdijk en Daniëlle van der Kaay krijgt 100.000 euro. Doel van deze studie is inzicht te verkrijgen in de lichaamssamenstelling van kinderen en tieners met overgewicht of obesitas en het bijbehorende gezondheidsrisico. Er zijn aanwijzingen dat het gezondheidsrisico bij Hindoestaanse kinderen verschilt van kinderen met een Nederlandse achtergrond. Verschillen in lichaamssamenstelling verklaren mogelijk de bij Hindoestaanse kinderen verhoogde kans op het ontwikkelen van aandoeningen als diabetes mellitus type 2, hypertensie, hart- en vaatziekten, hypercholesterolemie of vruchtbaarheidsstoornissen. Een goed inzicht hierin kan de groep kinderen met een hoog risico aanwijzen en helpen bij het vaststellen van een verminderd gezondheidsrisico als gevolg van een gestructureerde leefstijlinterventie (GLI). Dit is tot nu toe de enige behandeling voor kinderen met ernstig overgewicht.

Meer berichten