Ik zag prachtige oude panden, zoals kerken, het parlementsgebouw en het Vredespaleis (Foto: Peter van Zetten)
Ik zag prachtige oude panden, zoals kerken, het parlementsgebouw en het Vredespaleis (Foto: Peter van Zetten)
Bestemming Den Haag

Bestemming Den Haag (111): 'Het Netkous-viaduct'

Elke week vraagt Stuart Kensenhuis aan bezoekers van Den Haag wat zij van onze stad vinden. Deze week: Nadine Isler uit Frauenfeld, Zwitserland.

Den Haag – "Ik ben nooit eerder in Den Haag geweest. Toen ik met de trein vanuit Amsterdam aankwam had ik het idee dat ik in een futuristische wereld stapte. Er was bijvoorbeeld een gebouw waar een soort brug doorheen ging. Op de brug reed een soort trein (vermoedelijk het Netkous-viaduct boven de Prinses Beatrixlaan, red.).

Maar de volgende dag ging ik naar het stadscentrum en ik zag prachtige oude panden, zoals kerken, het parlementsgebouw en het Vredespaleis. Dat verschil maakt het geheel zo mooi", zegt Nadine.

Ze is in ons land omdat ze deelneemt aan One Young World (OYW), de wereldconferentie van bijna 1800 jongeren in onze stad. Ze vertelt wat haar vooral bezig hield tijdens de groepssessies. "Ik raakte een beetje in de war want ik hoorde heel vaak de woorden vrede en recht en die werden gekoppeld aan Den Haag. Maar hoe komt het dan toch dat er zoveel problemen zijn in de wereld, zoals oorlog en religieuze conflicten? Voor mijn gevoel komt dat niet met elkaar overeen. Natuurlijk is de stad Den Haag daar niet voor verantwoordelijk maar het houdt me wel bezig", vertelt ze.

Een week vol ideeën, vragen, analyses, ontmoetingen en indrukken in een vreemde omgeving. Nadine heeft het allemaal in zich opgenomen, zo blijkt. Wellicht komt het inzicht over wat ze nu echt heeft meegemaakt, wat ze moet vasthouden en wat ze van zich af moet gooien, wanneer ze afstand heeft genomen. Maar dat het komt is zeker want zo gaat het met elke generatie.

Dan vertelt ze over het Legacy project, een initiatief van OYW, Cordaid en Kompass, de burgerrechtenorganisatie van ons land. "Tijdens de conferentie hebben de jongeren in verschillende sessies hun ideeën geuit over hoe de mensenrechten in de wereld verbeterd kunnen worden", vertelt Nadine. "Dit nemen ze natuurlijk ook mee naar hun thuislanden. Hieruit is The Hague Youth Declaration on Human Rights voortgekomen, een document met 40 verplichtingen om mensenrechtenwetgeving en jurisprudentie om te zetten in concrete acties. Bovendien zal aan het einde van dit jaar die declaratie aan de Verenigde Naties (VN) gepresenteerd worden."

Tegenbezoek?

"Reis vooral in de zomer naar de Rijn vlakbij Frauenfeld", zegt Nadine. "Vaar dan met een rubberboot de rivier af en geniet van het prachtige landschap."

Meer berichten