Edwin Scheepens en Janneke Verhagen van Studio Zuid Design bedachten de Stork Walk waarmee ze de hoofdprijs wonnen.
Edwin Scheepens en Janneke Verhagen van Studio Zuid Design bedachten de Stork Walk waarmee ze de hoofdprijs wonnen. (Foto: )

Levensgroot ganzenbord voor binnenstad van Den Haag wint designwedstrijd

De Stork Walk, een levensgroot ganzenbord, heeft de Haagse design contest 'BinnenhofinsideOut' gewonnen. De opdracht luidde vooraf: Hoe houd je de Haagse binnenstad aantrekkelijk tijdens de langdurige renovatie van het Binnenhof van 2020 tot 2025. En behoud je de aandacht voor de geschiedenis van de parlementaire geschiedenis.

Den Haag - Edwin Scheepens en Janneke Verhagen van Studio Zuid Design uit Eindhoven bedachten de Stork Walk waarvoor ze tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven uit handen van juryvoorzitter Hedy d'Ancona de prijs in de categorie professionals mochten nemen.
De Stork Walk is een levensgroot ganzenbord dat zijn naam dankt aan het gelukssymbool van Den Haag: de ooievaar. Met het centrum als 'speelveld' en het Binnenhof als 'finish', maar vooral als kloppend hart van de stad en de democratie. De route verbindt een mix aan interessante 'stops' die je een unieke kijk geven op alles wat de stad te bieden heeft. Er zijn ook nog eens acht verschillende thema's die de bezoeker meenemen langs de rijke geschiedenis, inspirerende cultuur, smakelijke verrassingen, speelse ontdekkingen, unieke winkels en educatieve hot spots. De finish is op het Binnenhof waar de renovatie symbool staat voor de toekomst.
Rick Abelen uit Den Bosch, student aan de universiteit Eindhoven, werd door juryvoorzitter Hedy d'Ancona blij verrast met de eerste prijs in de categorie studenten. Zijn ontwerp Poché is gebaseerd op een ruimte die ontstaat door tegen de gevel van het Binnenhof aan de zijde van de Hofvijver een (tweede) steiger te plaatsen. Zo wordt een frame gecreëerd dat als podium dienst doet en het iconische complex tijdens de langdurige verbouwing nog nadrukkelijker zichtbaar maakt in de stad. Een coulisse met de hele Haagse binnenstad als decor. Hierop zijn volgens Abelen diverse programmeringen denkbaar, zoals een tijdelijk restaurant, podium voor presentaties en balletvoorstellingen. Andere ideeën: In schemer en donker kan het doek op het podium door middel van lichtprojecties een boeiend verhaal vertellen over onze democratie. En daarmee voldoet ook Poché aan de voorwaarden die initiatiefnemer voor deze wedstrijd, FaberExpose, vooraf stelde aan de inzendingen.
Jurylid en directeur Dutch Design Foundation, Martijn Paulen, merkte tijdens de prijsuitreiking in Eindhoven 'fijntjes' op: "En nu maar hopen dat de stad Den Haag dit prachtig cadeau voor de renovatie van het Binnenhof in 2020 gaat uitpakken!"

Meer berichten