De Snelheids Informatie Display in Abbenes
De Snelheids Informatie Display in Abbenes

NIDA: Toon ook boetebedrag op snelheidsdisplays

Den Haag heeft ongeveer 40 snelheidsdisplays die weggebruikers wijzen op hun snelheid en een eventuele overschrijding van de geldende maximum snelheid. NIDA wil dat het gedrag van snelheidsovertreders effectiever wordt beïnvloed. Dit kan volgens NIDA door ook een eventueel  boetebedrag te tonen. NIDA gaat tijdens de begrotingsbehandeling op 8 november een voorstel indienen voor het uitvoeren van een pilot met (aangepaste) displays.

Den Haag - In andere gemeenten, onder andere in Abbenes, staat al een dergelijke snelheidsdisplay. Snelheidsovertreders krijgen zo direct te zien welk mogelijke boetebedrag gekoppeld is aan de overtreding. Volgens eigen observaties ter plekke door fractievoorzitter NIDA Den Haag,  Adeel Mahmood, heeft dit positieve effecten op gedragsverandering van hardrijders. 

Ernstige ongelukken

Snelheidsovertredingen zijn de oorzaak van veel ernstige ongelukken. Den Haag heeft veel wegen waar er structureel te hard word gereden, zoals de Vaillantlaan, de Koningin Emmakade en Waldeck Pyrmontkade. Op dit moment staan daar geen vaste flitspalen en worden snelheidsovertredingen nauwelijks beboet.  Dit bleek ook uit de beantwoording van schriftelijke vragen van NIDA. Het stadsbestuur geeft aan dat het plaatsen van flitspalen vanuit Het Openbaar Ministerie wordt bepaald en niet vanuit de gemeente. 

Pilot
 
Raadslid Adeel Mahmood wil dat het stadsbestuur een pilot uitvoert met (aangepaste) snelheidsdisplays en bracht een bezoek aan de Hoofdweg in Abbenes om de displays ter plekke werkend te zien: "Snelheidsovertredingen zijn een groot probleem voor de verkeersveiligheid. Wij maken in Den Haag al gebruik van snelheidsdisplays waar snelheidsovertredingen worden getoond, het combineren hiervan met het tonen van een mogelijke boetebedrag zal veel meer effect kunnen hebben dan alleen de gereden snelheid te tonen. Wij kunnen niet wachten tot Het Openbaar Ministerie vaste flitspalen zal plaatsen. Het stadsbestuur zou zelf alles in het werk moeten zetten om structurele snelheidsovertredingen tegen te gaan." aldus Adeel Mahmood, fractievoorzitter NIDA Den Haag. 
 

 

Meer berichten