Foto: Bas Kaligis

De Haagse Max Verstappen laat al meteen knappe progressie zien

Met een zesde en vijfde plaats tijdens de laatste ronde van het Nederlands kampioenschap Rotax Max bewees karter Roderick Pikker dat hij zich dit seizoen als rookie in de Junioren-klasse flink heeft ontwikkeld. Het dertienjarige talent uit Den Haag besloot zo een mooi seizoen waarin hij steeds vaker voorin te vinden was.

Den Haag - "Ik heb veel verbetering doorgemaakt dit jaar", erkende Roderick na afloop van de races op het circuit van Genk. "Mijn conditie is veel beter geworden door heel veel te trainen in de kart. Ook heb ik veel meer discipline tijdens de races waardoor ik beter rijd. En als ik nu bijvoorbeeld van de baan raak, ben ik veel sneller weer gefocust op de race."

Deze progressie vertaalde zich in de uitslagen. Met name in de tweede helft van het seizoen liet de rijder van topteam Taormina Racing zich steeds vaker en steeds nadrukkelijker voorin zien. Dat leidde tot de derde plaats tijdens de zesde ronde van het NK in Berghem, zijn beste prestatie van het seizoen. Een resultaat waar hij terecht trots op mag zijn, want de overstap van de Minimax- naar de Junioren-klasse is behoorlijk groot.

"Het niveau is best wel hoog", blikt Roderick terug. "Er wordt erg agressief gereden en het rijden gaat een stuk sneller dan in een Minimax-kart. Maar ik weet er nu goed mee om te gaan."

Om zijn grenzen zoveel mogelijk te verleggen reed het Haagse talent dit jaar ook drie van de vier races om het Europees kampioenschap. Hij heeft ervan genoten, maar bovenal veel van opgestoken. "Het niveau is nog een stuk hoger dan bij Chrono (organisator van het NK Rotax Max, red.). Iedereen zit er echt heel dicht bij elkaar. Ik heb daar vooral veel geleerd over racestrategie omdat er in het EK best veel jongens in aanmerking komen voor de winst."

Roderick debuteerde dit jaar in de klasse, lang had hij niet nodig om aan de nieuwe, grotere en snellere kart te wennen. "Ik ben wat rustiger geworden, dat heeft me geholpen. En hoe vaker je in de kart rijdt, hoe makkelijker het gaat."

Dat bleek dus ook in Genk waarin hij naar de zesde plaats in de pre-finale en de vijfde plaats in de finale snelde. "Het is een leuker jaar geweest dan 2017. Ik heb betere spullen, een heel goede monteur en het niveau is hoger."

Volgend jaar maakt Roderick al meteen de overstap naar de Senioren-klasse. Daar komt hij vanwege zijn gewicht beter tot zijn recht. Bang voor weer een klasse hoger is hij niet. "Ik wen best makkelijk aan nieuwe, snellere kart, heb ik gemerkt. En bij de Senioren gaat het nog sneller. Dat maakt het alleen maar leuker. Ik kijk er naar uit!"

Meer berichten