Joseph Migila uit Tanzania  vindt het Nederlands de moeilijkste taal ter wereld (Foto: Peter van Zetten).
Joseph Migila uit Tanzania vindt het Nederlands de moeilijkste taal ter wereld (Foto: Peter van Zetten). (Foto: )
Bestemming Den Haag

Bestemming Den Haag (112): 'Naar de Pier en het Gemeentemuseum'

Elke week vraagt Stuart Kensenhuis aan bezoekers van Den Haag wat zij van onze stad vinden. Deze week: Joseph Migila uit Dar es Salaam, Tanzania.

Den Haag – "Dit is mijn eerste keer in Nederland maar in Europa ben ik al twee keer eerder geweest. Toen reisde ik naar Engeland", zegt Joseph terwijl hij zijn zonnebril in de hand houdt. Vermoedelijk is hij er niet van op de hoogte dat sommige Engelsen hartstochtelijk beargumenteren dat hun eiland niet tot Europa behoort, maar dit even terzijde.

Joseph is in Den Haag om mee te doen aan One Young World (OYW), de conferentie van bijna 1800 jongeren die bij elkaar komen om te praten over de grote problemen van de wereld. Als hij buiten in de zon loopt doet hij steevast wel zijn zonnebril op. Eigenlijk meer uit noodzaak dan uit vrije keuze. "Dat komt omdat ik aan albinisme lijdt, een aandoening waarbij het pigment melanine in mijn huid ontbreekt. Daardoor ben ik geheel wit en zijn mijn ogen gevoelig", vertelt hij.

Een zwarte Afrikaan met een witte huid. In verschillende landen van zijn continent wordt dit door sommige mensen niet begrepen. Volgens hen hebben albino's magische krachten. Daarom worden ze soms vermoord en hun lichaamsdelen verkocht. Achterlijkheid in zijn ultieme vorm maar hoe gaat Joseph hiermee om? Is hij veilig in zijn woonplaats? "Niet echt. Initiatieven voor mijn veiligheid moet ik zelf nemen. Van de overheid hoef ik niet veel te verwachten", zegt hij eerlijk.

Dan vertelt hij over wat hij ziet als het grootste probleem. "Dat is niet dat we vermoord worden maar de stress en psychische problemen door trauma's en allerlei vervelende situaties die we doormaken. Daardoor is het moeilijk om onze kwaliteiten tot uitdrukking te brengen."

Heel erg op z'n gemak voelt hij zich in onze stad. Hij gebruikt de woorden 'vredig en 'vriendelijk' en wellicht is dat een uiting van een gevoel dat hij lang niet heeft gehad. "Ik ben naar de Pier en het Gemeentemuseum geweest", vertelt hij. "Allemaal heel erg mooi."

Iets wil hij nog duidelijk maken en hij lacht erbij. "Jullie spreken naar mijn idee de moeilijkste taal ter wereld. Nog moeilijker dan Chinees. Hoe doen jullie dat toch?" Uw verslaggever is blij dat hij zich even ongedwongen druk kan maken om zo'n probleem.

Tegenbezoek?        

"Reis naar het Nationaal Museum van Tanzania. Daar vind je veel over onze geschiedenis met onder meer de eerste auto (Austin Morris A40) van de eerste president (Julius Nyerere) van onze natie", zegt Joseph.

Meer berichten