Emre Hageman (links) tijdens een eerder gespeeld toernooi.
Emre Hageman (links) tijdens een eerder gespeeld toernooi.

Emre Hageman verovert wereldtitel dammen

Emre Hageman heeft in het Wit-Russische Gomel de wereldtitel dammen bij de jongens tot 14 jaar veroverd. Het Haagse supertalent zette hiermee de kroon op een fantastisch damjaar.

Den Haag - Emre werd vooraf al tot de favorieten gerekend. Toch begon hij niet heel voortvarend aan het toernooi. In de eerste twee ronden tegen zwakkere tegenstanders wist hij net niet te winnen. Het Haagse talent stond daardoor meteen op achterstand. In de derde ronde hervond Emre zich met een overwinning en begon hij zijn achterstand in te lopen.
De beslissing viel in de zesde en zevende ronde. In de zesde ronde trof Emre de Europees kampioen uit Polen die op dat moment aan de leiding ging. Deze partij won Emre overtuigend. Daarna bleek hij te sterk voor een Letse dammer, eveneens koploper op dat moment. Hierdoor nam Emre de koppositie over. 
In de laatste twee rondes wist Emre twee partijen tegen concurrenten voor de titel probleemloos op remise te houden en consolideerde zo zijn positie. Het werd nog even spannend toen landgenoot Simon Harmsma in de laatste ronde won en langszij kwam, maar zijn score was net niet goed genoeg om Emre van de eerste plaats af te houden.

Harmsma eindigde op de tweede plek, derde werd Ivan Iliasov uit Rusland. Aan deze WK-finale, die zeven dagen duurde, deden 32 spelers uit 15 landen mee.


2018 is voor Emre een zeer succesvol jaar. Hij werd in mei Nederlands kampioen en op het Europees kampioenschap in augustus reikte hij tot de tweede plaats. In september werd hij wereldkampioen met het Nederlandse jeugdteam.

Meer berichten