Wethouder Richard de Mos en ontwerper van de baan Greg Atkins. Samen gingen ze vrijdag aan de slag om de eerste obstakels op het strand op te werpen.
Wethouder Richard de Mos en ontwerper van de baan Greg Atkins. Samen gingen ze vrijdag aan de slag om de eerste obstakels op het strand op te werpen. (Foto: Aron Suveg)

Richard de Mos verzet bergen zand voor zware strandrace

Wethouder Richard de Mos (Sport) hielp vrijdag een handje bij de start van de bouw van de motocrossbaan voor Red Bull Knock Out in Scheveningen. Zaterdag 10 november is de zesde editie van de zwaarste strandrace ter wereld. Dan gaan duizend professionele en amateur motocrossers uit binnen- en buitenland de strijd aan met elkaar, met het mulle zand en het opkomend tij.

Den Haag - Deze week wordt het strand van Scheveningen omgetoverd tot een motocrossbaan van 4,5 kilometer lang. In totaal wordt er in een week 80.000 m3 zand verschoven om in totaal 19 bochten en 14 'jumps' te maken.

Volgens wethouder Richard de Mos is de Red Bull Knock Out een waardevol evenement voor de stad. "In 2016 hadden we ongeveer 70.000 bezoekers. Dit is goed voor de Haagse economie. En zeker ook voor Scheveningen door de relatief rustige periode buiten het hoogseizoen. De Red Bull Knock Out is één van de pijlers van (het themajaar) Feest aan Zee en trekt veel toeristen naar Scheveningen. Het wordt een spectaculaire race, zowel voor de bezoekers als voor al die kijkers in het buitenland. Een wereldwijde uitzending van de zwaarste strandrace maakt Den Haag zichtbaar als Stad aan Zee."

De Nieuw-Zeelander Greg Atkins is de ontwerper van de baan: "Het wordt een hele zware editie, de riders moeten "bloody fit" zijn. De track wordt iets korter, maar intenser dan vorig jaar. Dit doen we zodat het publiek nog beter kan genieten van alle actie."

Mystery X-loop

Een deel van de track wilde Greg Atkins nog niet verklappen. "Dat is de Mystery X-Loop. Dat deel van de track maken we niet bekend, maar gaat het laatste uur van de finale open. Een deel met nog meer uitdagingen, terwijl de riders dan waarschijnlijk al erg vermoeid zijn. Ik verwacht dat het daar beslist gaat worden."

Publiek

Voor publiek belooft het een dag vol motorcross spektakel te worden. De vorige editie trok ruim 70.000 toeschouwers. Toegang is gratis. De eerste heat begint om 9:00 uur en de finale begint om 13:30 en duurt tot 15:30 uur. Tussen de twee races zullen er diverse 'side acts' te zien zijn.

Meer informatie op www.redbull.nl/knockout.

Meer berichten