Dimitris is een echte stadsschilder. 'Er moet iets gebeuren in een schilderij.'
Dimitris is een echte stadsschilder. 'Er moet iets gebeuren in een schilderij.' (Foto: )

Dimitris schildert in zijn pauzes de mooiste plekjes van Den Haag

Of de zon nu schijnt of dat het regent, Dimitris is gek op Den Haag en schildert lekker door. Vooral bij zijn favoriete plekje de Hofvijver.

Allan Vos/Indebuurt.nl

Den Haag - Het is heerlijk weer op het moment dat ik schilder Dimitris Voyiazoglou ontmoet aan de rand van de Hofvijver. Het is één van zijn favoriete plekken in Den Haag en je ziet hem hier dan ook regelmatig werken aan een schilderij.

Griekenland

Dimitris (59) kwam op zijn 29ste vanuit het zonnige Griekenland naar Den Haag. Hij vond hier zijn eerste baan bij het octrooibureau en daar werkt hij nu, 30 jaar later, nog steeds met veel plezier. Maar waar collega's tussen de middag een ommetje maken voor de lunch, pakt Dimitris liever zijn verf en penselen om een paar schildersoefeningen te maken. "Ongeveer 4 keer per week ben ik buiten te vinden met mijn schildersdoek. Ik schilder nu 25 jaar, maar ik oefen nog elke dag om mijn technieken te verbeteren", vertelt hij. "Ik maak eerst verschillende studies van de locatie en pas na een hele tijd en een stapel kleine doekjes, begin ik aan het daadwerkelijke schilderij. Net als een sportman moet je blijven trainen om beter te worden."

Buitenlucht

Dimitris werkt eigenlijk alleen in de buitenlucht. "Ik schilder natuurgetrouwe stadsgezichten. Als ik thuis van een foto zou schilderen krijg je een heel ander licht en een andere sfeer. Ik werk vrij snel dus ter plaatse kan ik veel beter vastleggen hoe het beeld is. Of het nu regent of sneeuwt; ik ga door."

Stadsschilder

Eén van de vaste plekken die Dimitris schildert is het centrum van Den Haag. "Ik ben een stadsschilder. Ik maak geen lege schilderijen met natuur en stilte. Er moet iets gebeuren in een schilderij. Het liefst schilder ik terrassen, pleinen en cafés, het centrum van Den Haag heeft dit allemaal. De Grote Markt, het Plein, maar ook het strand bij Kijkduin zijn mijn favoriet. De Haagse Markt wil ik graag eens schilderen, dat heb ik nog nooit gedaan."

Pensioen

Dimitris verdient nog niet genoeg met schilderen om er van te kunnen leven. "Nee, ik blijf nog een paar jaar werken zoals ik dat nu doe, maar als ik straks met pensioen ga, wil ik graag met een groep schilders op reis om samen te schilderen. Je kunt enorm veel van elkaar leren." Onder de naam 'Art of Divo' verkoopt hij zijn werk. Vaak aan mensen die vertrekken uit Den Haag en een aandenken willen meenemen. Maar hij doet wel graag zijn eigen ding. "Op het moment is het schilderen echt een hobby en een passie. Ik wil dat ook graag zo houden. Als ik mijn geld er niet mee hoef te verdienen, hoef ik ook geen commerciële schilderijen te maken, maar kan ik doen wat ik wil."

Meer berichten