Marcel van den Broek bij een vestiging van Mondriaan in het centrum. Hij wacht met smart op een besluit over een grote school in Zuidwest.
Marcel van den Broek bij een vestiging van Mondriaan in het centrum. Hij wacht met smart op een besluit over een grote school in Zuidwest. (Foto: Magda de Vetten)

Grote ROC in Den Haag Zuidwest al jarenlang een droom

Het is de droom van directeur Marcel van den Broek: een grote school voor middelbaar beroepsonderwijs in het zuidwesten van Den Haag. Maar hij wacht er al jaren op. Nu krijgt hij steun vanuit de politiek.

Door Magda de Vetten

Den Haag - Het is hoog tijd voor een nieuw onderwijscentrum in Den Haag Zuidwest, vindt de politieke partij Hart voor Nederland/ Groep de Mos. "Veel leerlingen wonen in dat deel van de stad en worden slecht bediend."

Blij

Marcel van den Broek is blij met dit politieke geluid. Hij is directeur bij ROC Mondriaan, een regionaal opleidingencentrum in de regio Haaglanden. "Voorheen was Mondriaan groots in wijken als Escamp en Moerwijk. We hadden er meerdere vestigingen. Maar nu zitten we er met één kleine school aan de Zuidlarenstraat. Daar moet bovendien veel aan gebeuren."

Steuntje in de rug

"Toch woont een groot deel van onze doelgroep in Zuidwest", vervolgt Marcel. "Deze leerlingen hebben vaak een steuntje in de rug nodig. Ze hebben een drempel om onderwijs te volgen, om in hun toekomst te investeren. Nu moeten ze door de stad reizen om onderwijs te genieten."

Wij zijn naarstig op zoek naar een moderne onderwijsplek in Zuidwest, was dan ook jaren geleden een oproep van Mondriaan aan wethouders en ambtenaren. De school heeft een gebouw aan de Meppelweg op het oog. "De Groep de Mos heeft ons geluid opgepakt. Zij vragen de gemeenteraad om onze wens mogelijk te maken. Ik ben daar heel blij mee."

Waarom is de school aan de Zuidlarenstraat niet geschikt? "Daar hebben we alleen klaslokalen. Terwijl we op school de praktijk willen nabootsen. Je moet zelf een horecagelegenheid hebben, zodat studenten kunnen leren om in een restaurant te bedienen. Misschien vergeten ze een bestelling of laten iets vallen. Hier hebben ze docenten om hen te begeleiden. Als ze meteen stage zouden lopen, ontbreekt die begeleiding."

In hun eigen wijk

"We willen in Zuidwest-Den Haag ook graag taalonderwijs voor volwassenen verzorgen", vertelt Marcel. "Het gaat om Nederlandse les voor bijvoorbeeld Oost-Europeanen en vluchtelingen die in Nederland mogen blijven. Nu moeten duizenden mensen daarvoor naar het centrum van Den Haag komen. Die lessen willen we dichtbij de mensen brengen, in hun eigen wijk."

Vindt Marcel dat de beslissing over een nieuw pand te lang duurt? Hij aarzelt. "Ik ga toch ja zeggen. De afgelopen 3 jaar zijn we intensief met de gemeente in gesprek. Het is letterlijk voorgekomen dat mijn mensen hun dozen al ingepakt hadden en het er toch niet van gekomen is. Dat is geen succesverhaal."

Verwijt hij dit de gemeente? "Nee, ik verwijt de gemeente niets. Er spelen bij deze keuze allerlei belangen. Het is wel jammer dat we niet met elkaar heel slagvaardige keuzes kunnen maken."

Meer berichten