Foto:

Willem Wiersma staat met 78 jaar nog op de mat

Met 54 dans in diverse Japanse krijgskunsten is Willem Wiersma naar eigen zeggen wereldrecordhouder. En de 78-jarige Scheveninger, die eerder dit jaar een koninklijke onderscheiding kreeg, weet nog van geen ophouden. "Op de mat ben ik koning, daarnaast kan ik nog niet eens de boulevard aflopen."

Den Haag  - WiSuRyu is de naam van de budoschool in de Pansierstraat 19a. Het betekent: uit het nest van Wiersma. En dat nest bestaat al heel lang. "In 1910 is mijn overgrootvader in de Van Ravesteinstraat begonnen. Vanaf 1946 kreeg ik les van mijn opa", zegt de nu 78-jarige Wiersma, die lange tijd over de wereld zwierf en werkzaam in de kinderbescherming was.
Hij geeft les in diverse Japanse krijgskunsten zoals aikido en judo en heeft daarin meerdere dans gehaald. "In totaal 54. Daarmee heb ik de meeste in de hele wereld. Komt omdat ik deze in verschillende sporten heb behaald en anderen zich specialiseren in één."

Fit

Maar minstens net zo belangrijk is dat Wiersma op hoge leeftijd nog steeds actief is. "Hier voel ik me gelukkig, thuis zitten is niets voor mij. Zeker niet als mijn vrouw, die nog werkt, er niet is. Ik ben twee dagen voor mijn 74ste verjaardag getrouwd! Dat is misschien wel het geheim waarom ik zo fit ben."

Koning op de mat

Maar niemand ontkomt aan lichamelijke ongemakken. Ook Willem Wiersma niet. "Ik heb ook wel gebreken zoals bijvoorbeeld een kunstknie, maar je vecht ervoor om gezond te blijven. Er is wel een verschil tussen op de mat staan en daarbuiten. Op de mat voel ik me de koning, kan ik alles. Maar de boulevard aflopen lukt me niet. Ik heb een brommertje waarmee ik overal kom. Ooit brachten ze me een scootmobiel. Konden ze direct weer meenemen. Daar ben ik toch veel te jong voor joh! Hoe oud ik daarvoor moet zijn? Minstens 100 jaar!"
Hij vindt dat te veel ouderen te vroeg aan de kant worden gezet. "Het respect is weg. Vroeger vroegen jongeren aan ouderen om raad of als ze wilden weten hoe iets in het verleden ging. Tegenwoordig zitten ze op internet of op hun telefoon te kijken. Daar word je doodziek van."

Ouderengym

Wiersma zou graag ouderen in beweging krijgen, maar er lopen in de Pansierstraat weinig 55-plussers binnen. "Ouderengym heb ik vroeger ook gegeven. Dat wil ik graag op locatie gegeven. Hoef ik helemaal niets voor te hebben, alleen een bakje koffie. Maar ik word helemaal niet gevraagd, terwijl er voor ouderen zoveel bewegingsmogelijkheden zijn! En waarom? Geen idee. Ben ik te oud of zo?"

In het harnas

Zelf zal Willem Wiersma aan beweging geen gebrek hebben. Iedere dag is hij te vinden in zijn school, waar hij lessen geeft en voor zichzelf traint. Van ophouden wil hij niet weten. "Nee ik ga door. Voorlopig wel. Waarschijnlijk tot ik sterf in het harnas, zoals die Engelse komiek Tommy Cooper. Ze zullen me waarschijnlijk horizontaal van de mat afdragen."

Meer berichten