Joran Dijkstra vindt Den Haag een te gekke stad. Fijner dan Amsterdam en Rotterdam. (Foto: Peter van Zetten)
Joran Dijkstra vindt Den Haag een te gekke stad. Fijner dan Amsterdam en Rotterdam. (Foto: Peter van Zetten)
Bestemming Den Haag

Bestemming Den Haag (113): 'Popradar: ruimte voor talent'

Elke week vraagt Stuart Kensenhuis aan bezoekers van Den Haag wat zij van onze stad vinden. Deze week: Joran Dijkstra uit Hoogeveen.

Den Haag – Op de Brouwersgracht doet hij zijn jasje open om de tekst op zijn witte t-shirt te laten zien. 'Stick to your dreams', staat er op in rode en zwarte letters. "Heb ik gekregen van Emmanuel Afriyie, winnaar van de Herfstfest video prijsvraag. Vind ik gewoon mooi", zegt hij.

Herfstfest is het drumfestival dat elk jaar in muziektempel het Paard wordt georganiseerd door drummer Koen Herfst, onder meer bekend van zijn wereldtournee met deejay Armin van Buuren. Dan reist Dijkstra naar onze stad om mee te helpen.

Het geluid van de drums is ook regelmatig te horen in zijn eigen muziekschool in Meppel. "Ik geef daar 3 dagen in de week les. De andere dagen van de week geef ik les op een andere muziekschool en op basis- en middelbare scholen.

Hij vertelt wat hij zo leuk vindt aan de drums: "Ik kan er alles in kwijt van mijn gevoel en passie. Als ik me verdrietig voel, maakt het me blij. Je kunt er mee swingen en dansen. Het is gewoon mijn leven." Swingen en dansen deed hij onlangs in ieder geval toen hij optrad tijdens het eindfeest bij het Vredespaleis in Den Haag van One Young World, de wereldconferentie van bijna 1800 jongeren. "Backstage hebben we ook mijn verjaardag gevierd. Koen en de rest van de crew hebben voor mij gezongen", onthult hij.

Over zijn indruk van Den Haag is hij net zo stellig als over drummen. "Te gekke stad met mooie, oude gebouwen! Fijner dan Amsterdam en Rotterdam. In de eerste heerst gewoon een chaos met al die toeristen. In de tweede is het te agressief. Qua sfeer steekt Den Haag er dan ook met kop en schouders boven uit", zegt hij.

Zijn favoriete plek in onze stad is Popradar (vroeger Haags Pop Centrum), waar hij regelmatig moet zijn in verband met zijn werk en hobby. "Tegenwoordig kom ik er vaker om te oefenen want ik maak deel uit van de Drum Demons, de slagwerkgroep van Koen Herfst en Cesar Zuiderwijk (Golden Earring). Sowieso vind ik het een mooi complex waar je veel ruimte vindt voor creatief talent", besluit hij.

Tegenbezoek?

"Kom naar Hoogeveen voor de trommelslager. Vroeger was hij aangewezen om de mensen aan te sporen om naar de kerkdienst te gaan. Het is een traditie uit de zeventiende eeuw", vertelt Joran. "Nu wordt hij vooral ingezet bij een concert in de Grote Kerk of bij de installering van het nieuwe gemeentebestuur."

Meer berichten