Foto:

De Haagse Tuinbank: raad en daad bij alle groene ideeën

Een groenere straat of buurt. Hoe pak je dat aan? De nieuwe stichting Haagse Tuinbank geeft raad en daad.

Den Haag - Peter en Marinus zijn de mannen achter deze nieuwe stichting. Peter: "Een paar jaar geleden werd ik door buren gevraagd om mee te denken over hoe we van het Welpje, de oude speeltuin in de straat, iets van buurtgroen konden maken. Dat leek me een goed idee, ik wilde daar graag bij helpen en ben toen in de materie gedoken. Ik heb met name veel tijd in het schrijven van een goed projectplan gestoken. Dit bleek later heel bruikbaar en handig te zijn."

Het Welpje is inmiddels omgetoverd tot een moestuin voor de buurt. De bewoners hebben de tuin zelf bedacht en ontworpen en het onderhoud doen ze samen. Een half jaar na de vraag aan Peter waren de subsidies rond en waren de eerste moestuinbakken een feit. Ook andere mensen en wijkmanagers klopten daarop bij hem aan voor hulp bij het verwezenlijken van hun ideeën.

Peter: "Ik had inmiddels de smaak te pakken, dus dat wilde ik wel. Het viel me op dat steeds dezelfde vragen en problemen terug kwamen."

Tijd voor een oplossing dus. Na een korte periode van broeden en uitwerken, is Peter dit jaar samen met Marinus gestart met de Haagse Tuinbank. Marinus: " Ervaring leert inmiddels dat veel buurtinitiatieven het liefst zo snel mogelijk met de handen de grond in willen, ze willen niet bezig zijn met plannen schrijven of subsidieaanvragen indienen. Voor een aantal stappen hebben we daarom praktische formats gemaakt. Dan wordt het een invuloefening. Wij zetten de puntjes op de i en dienen plannen en aanvragen voor ze in. Anderen willen ook graag hulp bij de concrete uitvoering. En dat doen we ook." Maar ook als het groene idee gerealiseerd is, houdt het regelwerk niet zomaar op. Zo heeft de Haagse Tuinbank formats voor een huishoudelijk reglement en standaard convenanten gemaakt voor het werken met groenbeheerders en imkers. Door de standaardisatie worden subsidieaanvragen sneller behandeld, zo leert inmiddels de ervaring.

Dankzij de nauwe samenwerking met BBOZ, de buurtbeheerorganisatie Zeeheldenkwartier kan de Tuinbank ook helpen met specialistisch gereedschap of machines en hebben ze ook de benodigde, VCA-gecertificeerde, mensen om daar veilig mee te kunnen werken.

Peter: "Een groen idee van de grond krijgen is echt niet moeilijk, je moet alleen even weten hoe. En wij helpen daar graag bij."

www.haagsetuinbank.nl

Meer berichten