Foto: Jos van Leeuwen

Krikke verbiedt demonstratie op Plein tijdens intocht Sint

De organisatie Kick Out Zwarte Piet heeft via diverse media te kennen gegeven op zaterdag 17 november op het Plein tijdens de intocht van Sinterklaas te willen demonstreren. Ondanks dat deze demonstratie nog niet is aangemeld, heeft burgemeester Krikke nu al laten weten dat de demonstranten die dag niet welkom zijn op het Plein. Elders in stad mogen ze wat Krikke betreft wel hun protest laten horen.

Den Haag - "Op deze zaterdag is er met de intocht van Sinterklaas een groot evenement op het Plein. Daarbij zijn veel kinderen aanwezig. Dat maakt het Plein op dat moment zeer ongeschikt als locatie voor een demonstratie." De burgemeester weegt daarbij mee het grote risico op vermenging van groepen en het kunnen waarborgen van de veiligheid van demonstranten, mogelijke tegendemonstranten en de ouders en kinderen die de Sint en zijn pieten willen verwelkomen. "Niemand is gebaat bij wanordelijkheden, waarbij kinderen tussen demonstranten belanden."

Kleine demonstraties

De burgemeester verwijst ook naar het Haagse demonstratiebeleid, waarin het Plein expliciet wordt genoemd als locatie waar alleen kleine demonstraties kunnen worden gehouden. En dat alleen als het Plein verder niet in gebruik is. Dit heeft alles te maken met de beperkte ruimte op en rond het Plein door de vele terrassen, horeca, winkelend publiek en de smalle aanrijroutes voor hulpdiensten. Die laatste maken het voor politie en andere hulpdiensten al lastig genoeg om bij eventuele calamiteiten snel te kunnen ingrijpen.

Zichtbaar en hoorbaar

Mocht Kick Out Zwarte Piet de demonstratie alsnog formeel aanmelden, dan zal worden gekeken naar een andere zichtbare en hoorbare plek in de stad. Welke dat wordt, zal afhangen van het aantal demonstranten.  

Meer berichten