Foto: Esther Geradts, FishEyeProducties
Bewoners van SoZa

Bewoners van SoZa: Amel wil zorgen voor mensen en dieren

In het SoZa-gebouw naast station Den Haag Laan van NOI leven statushouders en jonge Hagenaars samen en zijn sociaal geëngageerde bedrijven en innovatieve startups gevestigd. Eén van hen is Amel Ahmed. Amel komt uit Jemen en volgt momenteel de MBO-opleiding Zorg.

Door Lisa Koolhoven, Verhalenpodium

Den Haag - "Ik wil verpleegkundige worden of tandartsassistent," vertelt Amel Ahmed over haar opleiding. In 2015 kwam Amel alleen uit Jemen naar Nederland. Ze was toen zeventien jaar. Sinds augustus woont ze in het voormalig ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,  in een unit met nog zeven andere meiden, Nederlandse, Syrische en Eritrese. "We praten Nederlands met elkaar, we zitten samen buiten achter het gebouw of we gaan eten bij 'Al Hajat' in de stad. Ik heb ook vriendinnen die ik uit het AZC ken, zij wonen in Brabant. Ze zijn hier al een keer geweest."

Stage

In het begin van haar opleiding liep Amel stage in een verpleeghuis: "De oudere mensen daar moesten vaak huilen en als ik dan later thuiskwam voelde ik me verdrietig. Gelukkig kon ik met ze praten, even wat drinken of een spelletje met ze doen. Later wil ik in het ziekenhuis werken, zodat ik echt voor mensen kan zorgen. Ik ga dingen zien die ik vervelend vind, maar de opleiding bereidt me daarop voor." Op dit moment doet Amel een stage bij een kapper: "Het is lastig om een plek in de zorg te vinden als je met niveau 1 van de opleiding bezig bent, hopelijk wordt dat op niveau 2 straks makkelijker. Ik zou graag stage lopen bij een ziekenhuis of een apotheek, of in de kinderopvang."

Katten

Intussen volgt Amel een cursus EHBO in SoZa: "We leren in detail wat je moet doen als iemand bewusteloos is en oefenen op elkaar of op de pop. Er doen allemaal verschillende mensen aan mee, bewoners, maar ook mensen die werken in SoZa." Naast school, een bijbaan, sport en vriendinnen zou Amel zich graag inzetten voor dieren: "Ik wil als vrijwilliger bij een asiel werken, want ik hou van katten!" Het liefst zou zij haar eigen kat hebben: "Zo'n grote met allemaal kleuren, die had ik in Jemen ook." 

Meer berichten