'In de ochtend worden we wakker met het geruis van de Noordzee. Heerlijk!' (Foto: Peter van Zetten).
'In de ochtend worden we wakker met het geruis van de Noordzee. Heerlijk!' (Foto: Peter van Zetten).
Bestemming Den Haag

Bestemming Den Haag (114): 'Het geruis van de Noordzee'

Elke week vraagt Stuart Kensenhuis aan bezoekers van Den Haag wat zij van onze stad vinden. Deze week: Erica en John Platter uit Shaka's Rock, Zuid-Afrika.

Den Haag – Enthousiast vertelt Erica over hun bezoek. "We zijn 3 dagen in Nederland en logeren in het Kurhaus. 's Ochtends worden we wakker met het geruis van de Noordzee. Heerlijk!" Ze zijn er van overtuigd dat ze ooit een keer terugkomen. "Interessante mensen hier en een heleboel gerechten die we nog niet kennen."

Erica en John zijn de schrijvers van de Platter´s Wine Guide, een boek met alles over Zuid-Afrikaanse wijnen. Ze begonnen ermee in 1978 en na 30 jaar, een totale oplage van 1.5 miljoen en 2 keer gekozen als 'best wine guide worldwide', verkochten ze de boel. "Daarnaast heb ik in Afrika gewerkt als correspondent voor United Press International (UPI), vooral in gebieden met 'fijne' oorlogen", vertelt John droogjes.

Na een cruise op de Rijn zijn ze naar Den Haag gereisd om Pardon Taguzu en Belinda en Damiano D'Alba te bezoeken, de eigenaren van African Wines op het Palaceplein. "Ik beschouw Pardon als mijn kleinzoon", zegt Erica terwijl ze vertederend naar hem kijkt.

Even later vertelt ze hoe de band met hem is ontstaan. "We reisden rond de Kaap in Zuid-Afrika ter promotie van 'My kind of wine', het laatste boek van John. Overal waar we kwamen vertelden mensen ons over een aantal jongens uit Zimbabwe, de beste sommeliers van alle toprestaurants in Kaapstad", vertelt Erica enthousiast. "Denk je heel even in: Zimbabwe heeft geen wijncultuur maar 5 jongens reizen naar Zuid-Afrika, werken daar eerst als tuinmannen, hotelmedewerkers of hulpjes op de boerderij, ze wisten bij wijze van spreken niet eens het verschil tussen rode en witte wijn, maar worden door training en hard werken toch topsommeliers. Pardon is één van hen. Net zo'n verhaal als die Jamaicanen die nog nooit ijs hadden gezien maar wel meededen aan het wereldkampioenschap bobsleeën. Is dat niet geweldig? Over Pardon en de andere 4 topsommeliers heb ik een artikel geschreven voor de website van Jancis Robinson, internationaal gezien de koningin van de wijnwereld. Het was een groot succes want het verhaal ging daarna ook viraal in de Zuid-Afrikaanse kranten en op sociale media."

Tegenbezoek?

"Reis naar de stranden van Shaka's Rock voor de bultrugwalvissen (humpback whales)", zegt John. "Ze zijn bijna 20 meter lang en reizen vanaf de Zuidpool om te broeden in de warmere wateren. Mooi om te zien"

Meer berichten