Foto: De Posthoorn

Aletta Jacobs krijgt standbeeld bij Hofvijver

Op een prominente plek bij de Hofvijver wordt volgend jaar een standbeeld van Aletta Jacobs geplaatst. Burgemeester Pauline Krikke heeft dit bekend gemaakt. Met dit monument pakt het college de handschoen op van de initiatiefnota 'Die vrouw verdient een standbeeld' van de Partij van de Arbeid. Pauline Krikke: "Ik heb het initiatief van de PvdA met enthousiasme omarmd. Met een standbeeld voor Aletta Jacobs komt ook een persoonlijke wens uit, want zij is voor mij echt een inspirerend voorbeeld."

Den Haag - In 2019 is het precies 100 jaar geleden dat het vrouwenkiesrecht werd ingevoerd. Aletta Jacobs was een groot voorvechter van gelijke rechten voor mannen en vrouwen. Het meest bekend is zij als voorzitter van de Vereeniging voor Vrouwenkiesrecht, die ze van 1903-1919 aanvoerde. Ook organiseerde zij in 1915 een Internationaal Congres van Vrouwen in Den Haag. Uit dat congres ontstond de Internationale Vrouwenbond voor Vrede en Vrijheid. Pauline Krikke: "Ik voel me schatplichtig aan Aletta Jacobs en de vele vrouwen na haar die streden voor de positie van vrouwen. Als zij er niet, tegen de tijdgeest in, de barricaden voor waren opgegaan, had ik nu geen burgemeester van Den Haag kunnen zijn. Het is dus niet alleen voor de stad een belangrijk beeld, maar ook voor mij persoonlijk."

Vissersvrouw

Volgens het PvdA-initiatief zijn vrouwen te weinig vertegenwoordigd bij kunstwerken in de stad. Een van de uitgangspunten van het college bij het realiseren van nieuwe kunstwerken in de openbare ruimte is daarom diversiteit. Pauline Krikke: "Er zijn gelukkig wel voorbeelden te vinden van vrouwen of vrouwfiguren in het Haagse straatbeeld. Denk aan de beelden van Eline Vere aan de Groot Hertoginnelaan én in de Beeldengalerij in het centrum of het beeld van De Vissersvrouw dat op de boulevard van Scheveningen staat. Maar ik deel de ambitie van de initiatiefnemers dat meer diversiteit recht doet aan de positie van vrouwen in onze stad."

Commissie

Het beeld van Aletta Jacobs zal op een mooie plek in de buurt van de Hofvijver komen te staan. Inmiddels is een locatiestudie gestart. Ook heeft burgemeester Pauline Krikke een commissie samengesteld die het hele traject met onder meer de keuze voor de kunstenaar zal begeleiden. Die commissie bestaat, naast de burgemeester, uit: Jeltje van Nieuwenhoven, mede-initiatiefnemer 'Die vrouw verdient een standbeeld', voormalig PvdA-raadslid, Jan Teeuwisse, directeur Museum Beelden Aan Zee en Mineke Bosch, schrijver biografie Aletta Jacobs: 'Een onwrikbaar geloof in rechtvaardigheid', hoogleraar Moderne Geschiedenis Rijksuniversiteit Groningen. 

Meer berichten