Abdou Ahmed Ibrahim.
Abdou Ahmed Ibrahim. (Foto: Esther Geradts, FishEyeProducties)
Bewoners van SoZa

Bewoners van SoZa: Ibrahim wil bloemen kopen voor Máxima

"Dankuwel dat de deur open was," is wat Abdou Ahmed Ibrahim – kortweg Ibrahim – tegen Nederland wil zeggen. Ibrahim kwam in 2017 vanuit Sudan naar ons land. Sinds het voorjaar van 2018 is hij in Den Haag, waar hij in augustus in SoZa* kwam wonen. "Ik wil iets bijzonders doen voor Nederland, bloemen kopen voor Máxima en belasting betalen." Dat hij zijn bijdrage levert, blijkt wel als hij vertelt over zijn werk: "Eerst maakte ik schoon bij Restaurant 'Catch by Simonis' in Scheveningen, nu werk ik in de bouw op een graafmachine."

Door Lisa Koolhoven/Verhalenpodium

Den Haag - In Sudan was Ibrahim boer, hij had koeien en gewassen. Hoewel hij het heel belangrijk vindt om goed Nederlands te leren, ging hij in zijn geboorteland nooit naar school. In combinatie met het harde werken dat hij doet, maakt dit het lastig zich de nieuwe taal eigen te maken. "Het gaat niet goed met mijn vrouw in Sudan, er zijn daar veel gevechten. Ik maak me zorgen en heb veel stress. Als ik niet kan slapen doe ik fitnessoefeningen in mijn kamer." Ibrahim Deraz, sportcoach in SoZa, betrekt hem graag bij zijn sportprogramma voor bewoners, in zijn geval vooral vanwege het sociale aspect en het leren van de taal.

Rustig en veilig leven

'De zonen van de Nijl' noemen de twee Ibrahims zich. Sportcoach Ibrahim komt uit Egypte, het buurland van Sudan waardoorheen ook de Nijl stroomt. Net als hij wil Ibrahim uit Sudan zijn bestaan in Nederland opbouwen: "Ik heb een simpele droom. Ik wil rustig en veilig leven samen met mijn vrouw. We zullen allebei hard werken om een huis te kunnen betalen. Daarna komen er hopelijk kinderen." Voorlopig voelt Ibrahim zich thuis in SoZa: "Het is een groot gebouw, waarin ik de weg soms kwijt raak, maar het positieve is dat ik hier veel mensen ontmoet."

In het SoZa-gebouw naast station Den Haag Laan van NOI leven statushouders en jonge Hagenaars samen en zijn sociaal geëngageerde bedrijven en innovatieve startups gevestigd.

Meer berichten