Tesfay heeft twee banen, volgt een opleiding en droomt van een toekomst als profvoetballer.
Tesfay heeft twee banen, volgt een opleiding en droomt van een toekomst als profvoetballer. (Foto: Esther Geradts, FishEyeProducties)
Bewoners van SoZa

Bewoners van SoZa: Tesfay droomt van een carrière als profvoetballer

"Voetbal is mooi," vertelt Tesfay Feshaye vol vuur over zijn grootste passie. "In Eritrea speelde ik voor school en kwam ik uit in de regio. Ik wil in Nederland ook graag bij een club, zodat ik kan laten  zien wat ik kan." Eind 2016 kwam Tesfay naar ons land. Sinds maart van dit jaar woont hij als één van de eerste bewoners in SoZa, het voormalig ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid waarin jonge Hagenaars en statushouders samenleven. "Ik moest wennen aan mijn driehoekige kamer en met de trap naar de vijfde verdieping, maar nu gaat het goed." Door SoZa kwam Tesfay in contact met 'Eritrea Fietst', een sociale onderneming in Den Haag. 

Door Lisa Koolhoven, Verhalenpodium

Den Haag - Paul Driest en Marcel Kleizen startten Eritrea Fietst in 2017. "Via mijn werk voor het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers (COA) leerde ik mensen uit Eritrea kennen en hoorde ik over hun fietscultuur," vertelt Paul over de achtergrond van hun initiatief. "En Eritrese jongens waren de enigen die compagnon en ex-profvoetballer Marcel Kleizen in zijn werk als fietskoerier  regelmatig  inhaalden," vervolgt Paul lachend. Paul en Marcel hebben met Eritrea Fietst als doel Eritrese statushouders aan betaald werk te helpen, binnen hun eigen duurzame fietstaxibedrijf 'Humanity Cab' of in een fietsgerelateerde baan daarbuiten. 

"Wij zijn vanaf het begin gesteund door SoZa en hebben veel aan de hulp van programmamaker Esther Geradts," legt Paul de link met SoZa uit. "In 2019 willen we een opleiding tot fietsmonteur starten in het pand." En bewoners van SoZa gaan bij Eritrea Fietst als chauffeur op de Humanity Cab aan de slag, onder wie nu ook Tesfay. Hij is deeltijd taxichauffeur naast zijn MBO-opleiding voor Metaal-, Elektro- en installatietechniek en zijn werk als vakkenvuller in een grote supermarkt. En het voetbal natuurlijk: "Het vinden van een goede club is voor mij nu het belangrijkst," benadrukt Tesfay. 

Meer berichten