Foto: PR

Schurk of heilige? Peter de Grote wordt ontmaskerd in de Koninklijke Schouwburg

Tsaar Peter de Grote was een een verlicht vorst, maar ook wreed en meedogenloos. In de voorstelling 'De ontmaskering van Peter de Grote' van BarokOpera Amsterdam worden beide kanten belicht. De première is op 7 december in de Koninklijke Schouwburg.

Den Haag - Peter de Grote verbleef in 1697 in Nederland verbleef om zich te verdiepen in de Hollandse scheepsbouw. De tsaar is door de eeuwen heen een voorbeeld voor veel Russische leiders: verlicht heerser, daadkrachtig, veelzijdig en voorstander van modernisatie. Maar daarnaast kon hij wreed en meedogenloos zijn. Tot op de dag van vandaag vragen de Russen zich af of hij nu een schurk was of een heilige?

Artistiek leider Frédérique Chauvet licht de verschillende kanten van Peter de Grote uit door haar favoriete opera's van Lortzing, Donizetti en Grétry samen te laten smelten. "Een geïdealiseerde Peter de Grote wordt gebruikt als 'de tsaar die dichtbij het volk stond'. Aan de andere kant willen we het tijdloze principe van 'de nepnieuwsmachine' tonen, zonder daarbij een waardeoordeel te vellen", aldus regisseur Nynke van den Bergh. De ontmaskering van Peter de Grote gaat vrijdag 7 december om 20.15 uur in première in de Koninklijke Schouwburg. www.hnt.nl

Meer berichten