Foto:

Nieuw groen tegen overlast werkt goed in de Katerstraat

Twee jaar geleden was in de Katerstraat nog veel overlast. Het was de ideale vluchtroute voor dieven en een favoriete hangplek voor drugsgebruikers. De politie was er kind aan huis. Nieuw groen bleek een oplossing.

Didi Cobussen

Den Haag - "In 2016 liep het echt de spuigaten uit", volgens bewoners José en Desiree. Er was veel criminaliteit en overlast in de Katerstraat. Een verstopte straat in het midden van het centrum. Ideaal voor dieven op de vlucht en handel in duistere zaakjes. Na de zoveelste politie-inzet organiseerde Zebra Welzijn, samen met de politie, woningcorporatie Staedion en de gemeente een zogenaamde tentsessie. Samen met de buurt wilden ze kijken hoe ze de overlast aan konden pakken en hoe ze de Katerstraat beter konden maken. Meer groen en andere bakken werden vaak genoemd als verbeterpunten.

José: "Onze straat had vroeger vier in- en uitgangen. Ideaal als je op de vlucht bent. We hebben de politie regelmatig met getrokken pistolen voorbij zien komen. Uiteindelijk hebben we het voor elkaar gekregen dat er aan twee kanten hekken kwamen. Het duurde even voordat ze er waren, maar het heeft wel geholpen."

Desiree: "Ook stonden er hiervoor twee hele grote, oude stenen plantenbakken. Deze waren totaal verloederd. Ze waren de favoriete zitplek geworden voor jongeren en drugsgebruikers. In de plantenbakken konden ze snel hun wapens of drugs dumpen als er politie in zicht was."

Na de tentsessie was iedereen ervan overtuigd dat het beter moest en kon. Het aanpakken van de oude plantenbakken bleek een voor de hand liggende oplossing. Geen zitplek, geen dumpplek, geen overlast. Ook was iedereen het er over eens dat er heel weinig groen in dit deel van het centrum was. José en Desiree hielden vol. Desiree's schoondochter Sanne studeerde tuin-en landschapsinrichting. Zij maakte aantal ontwerpen. De buurt koos er één. En na flinke tegenslag - het dak van de parkeergarage onder de straat moest vervangen worden en een fout bij de fabricage van de bakken - staan er nu dan toch nieuwe bakken, een paar boompjes en struiken. Wethouder Richard de Mos plantte vrijdag wat nieuwe plantjes.

Doordat de nieuwe plantenbakken hoog zijn en een smalle rand hebben, nodigen ze niet langer uit om op te gaan zitten. Ook is het daardoor moeilijker geworden om er verdachte zaken in te verstoppen.

José en Desiree zijn blij met de nieuwe bakken en merken nu al dat de overlast al een stuk minder is. "We hebben wat afgestreden. Maar ja…of je begint ergens aan of je doet niks."

Meer berichten