Foto:
Bestemming Den Haag

Bestemming Den Haag (117): 'De Koninklijke Schouwburg'

Elke week vraagt Stuart Kensenhuis aan bezoekers van Den Haag wat zij van onze stad vinden. Deze week: Emmanuel Ohene Boafo uit Amsterdam.

Den Haag – Wat meteen aan hem opvalt is zijn mooie glimlach en daar heeft hij een theorie over. "Het is een teken van blijdschap over het pad dat ik volg want daar voel ik me erg gelukkig bij. Daarnaast is het een kenmerk van mijn familie. We houden gewoon van lachen."

Emmanuel is acteur en werkt bij Het Nationale Theater in onze stad. Dat hij ooit dit beroep zou gaan uitoefenen, lag overigens niet meteen in het verschiet. Zijn ouders, hardwerkende immigranten uit Ghana, hadden voor hem meer iets in gedachten met vastigheid, goede vooruitzichten en carrièreplanning. Zoiets als dokter, piloot of advocaat. "Dat idee van mijn ouders moest ik wel even overwinnen", zegt hij lachend.

Ooit nam een vriend hem mee naar een theatervoorstelling van een jongerengezelschap. "Ik vond het fantastisch en heb me meteen ingeschreven. Toen ik van dichtbij zag hoe intensief en gepassioneerd men met dit vak omgaat, was ik helemaal om. Ik was er van overtuigd dat ik dit voor de rest van mijn leven wilde doen", vertelt Emmanuel.

Op 19 en 20 december staat hij in Theater aan het Spui met de voorstelling 'Cinema'. Hierin speelt hij de rol van onderbetaald manusje-van-alles in een bioscoop met een ouderwetse 35 millimeter filmprojector. Daarnaast speelt hij in het voorjaar van 2019 in 'De wereld volgens John', een spin-off van The Nation.

Bijna 2 jaar geleden was hij voor het eerst in onze stad en viel hem iets op. "Het is hier veel rustiger dan in Amsterdam. Daar lijkt het soms alsof iedereen aan het rennen is", zegt hij. "Toch zal ik niet zo gauw vertrekken want mijn woonplaats is het centrum voor casting, auditie- en opnamedagen. Bovendien woont daar ook mijn familie."

Het is niet zo vreemd dat zijn favoriete plek in Den Haag ook iets met zijn beroep te maken heeft. Hij vertelt erover. "Ik kom graag in de Koninklijke Schouwburg aan het Korte Voorhout omdat daar de leuke voorstellingen lopen waar ik naar ga kijken. Het is ook de plek waar projecten worden gecreëerd en acteurs samen komen."

Tegenbezoek?

"Reis naar Ekuapim in Ghana, de plek waar mijn moeder vandaan komt", zegt Emmanuel. "Het mooie van dit dorp is dat je vanuit het bergachtige gedeelte goed uitzicht hebt op Accra, de hoofdstad van Ghana. Vooral s 'avonds is het mooi als je de lichtjes ziet schijnen."

Meer berichten