Shmuel Katzman (rechts) gelooft in de boodschap van Chanoeka: de overwinning van licht over duisternis.
Shmuel Katzman (rechts) gelooft in de boodschap van Chanoeka: de overwinning van licht over duisternis. (Foto: pr)

Joodse gemeenschap vier Chanoeka: 'Eén klein lichtje maakt al groot verschil'

De Joodse gemeenschap viert momenteel het Joodse lichtfeest Chanoeka. Maandag werd in het Atrium van het stadhuis in het bijzijn van burgemeester Pauline Krikke het tweede licht aangestoken in de negenarmige kandelaar. De boodschap van het feest: de overwinning van licht over duisternis.

Door Helga Boudestein

Den Haag - Tijdens Chanoeka wordt er acht dagen lang een lichtje aangestoken van een speciale negenarmige kandelaar, een 'chanoekia'. Elk jaar bouwt de CHAJ, de culturele afdeling van de Joodse gemeente, een reuze-chanoekia in het Atrium om zo het bijzondere licht te kunnen delen met heel Den Haag. Met het aansteken van het licht wordt de actuele boodschap van het feest - de overwinning van licht over duisternis, recht over macht en vrijheid over onderdrukking - overgebracht.

Scheldpartijen

Het brengen van die boodschap lijkt noodzakelijker dan ooit. In de week voor het Joodse lichtfeest meldde het actualiteitenprogramma Een Vandaag dat de anti-joodse sentimenten in ons land sterk toenemen en steeds vaker ontaarden in scheldpartijen en bedreigingen. De Haagse Rabbijn Shmuel Katzman heeft er ervaring mee. "Het ligt eraan in welke wijk je bent, maar ook ik word zo nu en dan op straat nageroepen. Met geweld heb ik nog nooit te maken gehad. Daarom voel ik me ook niet onveilig. Maar het kan een volgende stap zijn!"

Aangifte

VVD Den Haag stelde naar aanleiding van de uitzending van Een Vandaag vragen aan het Haags stadsbestuur. De partij vroeg het college onder andere om inzicht te geven in de aangiftebereidheid van de Joodse gemeenschap. Katzman haalt zijn schouders op. "Doe jij aangifte als je fiets gestolen wordt? Nee, dat bedoel ik, je weet dat je daarmee je fiets toch niet terugkrijgt."

Respect

Toch is hij vol lof over de overheid die de veiligheid van de Joodse gemeenschap heel serieus neemt. "Maar het gaat dieper dan veiligheid alleen", waarschuwt hij. "Wil je intolerantie een halt toe roepen dan moet je bij de opvoeding beginnen. De jeugd leren dat - ook al heeft je buurman een overtuiging waar je het niet mee eens bent - je hem toch als mens moet respecteren. Alleen notie nemen van elkaars cultuur, zoals nu vaak wordt geroepen, is niet voldoende."

18 Lichtpunten

Met het ontsteken van het tweede licht in het Atrium werd tevens de tentoonstelling '18 Lichtpunten in Joods Den Haag' geopend. Het thema is '18 Joodse locaties door de eeuwen heen." De tentoonstelling is deze week nog te zien in het stadhuis, daarna wordt de expositie verplaatst naar het Joods sociaal-cultureel centrum aan de Spaarwaterstraat.

Geloof

Katzman: "Het is mooi dat we als kleine gemeenschap in het Atrium met een kandelaar kunnen staan. En dat we ondanks de bedreigingen ons centrum open kunnen stellen voor het publiek." In de boodschap van Chanoeka gelooft De Rabbijn dan ook heilig. "De lichtpunten mogen momenteel dan misschien schaars zijn, in een duistere kamer, maakt één klein lichtje al een groot verschil."

Meer berichten