Kees van Kooten is de meester van het gesproken én geschreven woord. In 'Sterk Verdund' staat een selectie van zijn werk.
Kees van Kooten is de meester van het gesproken én geschreven woord. In 'Sterk Verdund' staat een selectie van zijn werk. (Foto: )

Het mooiste werk van Kees van Kooten in 'Sterk Verdund'

Kees van Kooten heeft een nieuw boek geschreven. De titel is 'Sterk verdund'. Het is een compacte selectie uit zijn werk. Afgelopen zaterdag was hij te gast bij boekhandel Paagman.

Door Martin Reitsma

Den Haag - Hij heeft er die ochtend al een paar sessies opzitten. Telkens houdt hij een korte voordracht uit zijn nieuwe boek, waarna hij de tijd neemt om te signeren. Het aanwezige publiek is enthousiast.

Nerveus

Zelf bewaart Van Kooten een bijzondere herinnering aan een dergelijke signeersessie. "Mijn vader sleepte me op mijn tiende mee vanuit de Vreeswijkstraat naar het signeertafeltje van Simon Carmiggelt in de Haagse Bijenkorf. Ik was nerveus en had zelfs een beetje overgeefsel in mijn mond", vertelt Van Kooten. "Mijn vader glunderde en vertelde trots aan Carmiggelt dat zijn zoon, met een acht voor Nederlands, misschien wel door zou gaan in de letteren." Carmiggelt schreef vervolgens in zijn boekje Poespas: Vóór Kees die later doorgaat in de letteren.

Begin jaren zestig gaat Van Kooten naar het Dalton Lyceum in Den Haag. Daar ontmoet hij Wim de Bie met wie hij voor de schoolkrant gaat schrijven. "Wim en ik hadden er een cabaretgroepje, 'Cebrah' genaamd." Vanaf 1966 treden ze maandelijks op als 'de Clichémannetjes' in het popprogramma 'Fanclub' van de VARA. "We maakten er kennis met Barry Hay, Rudy Bennett en andere jongens uit de Haagse muziekscene. We deelden één kleedkamer met gitarist Jimi Hendrix en de mannen van de Engelse band The Kinks."
Behalve populaire en veel bekeken televisieprogramma's maakte het duo Van Kooten en De Bie tussen 1972 en 1985 ook de Bescheurkalender en schreef Van Kooten een aantal succesvolle boeken. Zowel onder eigen naam als onder pseudoniem.
Op de vraag wat hij in de toekomst nog zou willen doen, antwoordt hij: "Ik wil blijven doen wat ik altijd al gedaan heb. Maar nu je het me zo vraagt: Ik zou de hele dag in een kindercrèche kunnen verblijven. Ik weet zeker dat ik die peuters van 1 tot 4 jaar kan amuseren, ze wat kan bijbrengen. Ik zal het niet over de bijbel, Den Haag of politiek hebben", zegt hij met pretogen.

Spitsvondig

Van Kooten speelt met taal, is onderhoudend én spitsvondig. Zelf zegt hij daarover: "Ik voel me een amuseur, geen schrijver of cabaretier." Zijn bewonderenswaardig schrijverschap komt ook weer tot volle bloei in zijn nieuwe boek 'Sterk verdund'.

Puttend uit meer dan vijftig jaar pennenvruchten beslaat dit deel een keur uit onder meer 'de Treitertrends', 'Koot graaft zich autobio', 'Levensnevel', 'Tijdelijk nieuw' en 'de Modermismen' (De Bezige Bij). Kortom: het mooiste van Kees staat allemaal in zijn nieuwe bundel.

Verkrijgbaar in de boekwinkels. ISBN nummer 9789028282247.

Meer berichten