Jeroen, gewapend met schuurmachine en bouwlamp, die straks te lenen zijn bij de 'bibliotheek' voor gereedschappen
Jeroen, gewapend met schuurmachine en bouwlamp, die straks te lenen zijn bij de 'bibliotheek' voor gereedschappen (Foto: Magda de Vetten)

Hagenaar wil uitleenpunt voor gereedschap opzetten

"Hoe vaak gebruik je een boor? Eén, twee keer per jaar?" Als de droom van Jeroen Boon uitkomt, hoeft niemand meer zelf gereedschappen te kopen. Je leent die dan in je eigen wijk. Met geld van de gemeente gaat hij zijn plan uitvoeren.

Door Magda de Vetten

Den Haag - Een soort bibliotheek voor gereedschappen. Die gaat Jeroen de komende maanden in Segbroek opzetten onder de naam de Buurtschuur. Hij kreeg er van de gemeente 17.800 euro voor. Klussende bewoners die een behangtafel of lijmklemmen nodig hebben, hoeven daaraan geen geld meer uit te geven.

"Ik heb uitgerekend", vertelt Jeroen, "dat je een boormachine ongeveer 16 minuten per jaar gebruikt. Daarna stop je 'm in een kast. Dan kun je beter als bewoners samen eigenaar zijn. Je hoeft het allemaal niet meer te bezitten.

Met het delen van apparatuur bestrijd je armoede, vindt hij. Ook mensen met weinig geld kunnen er gebruik van maken. En het is beter voor het milieu. "Als er minder gereedschappen nodig zijn, verspil je minder grondstoffen. En ik geloof dat we de wereld goed moet achterlaten voor onze kinderen."

Hoe komt hij aan de klusapparatuur? "Die komt van mensen uit de wijk die ze zelf niet meer gebruiken. Ik ben nu twee maanden bezig. 'Ik vind het leuk', hoor ik van mensen. 'Ik kan wel wat spullen aan je kwijt.'"

Jeroen heeft voor de Buurtschuur locaties op het oog in Reva, Regentessekwartier-Valkenboskwartier. "We hebben straks wel mensen nodig die de zaak runnen. Vrijwilligers die de administratie bijhouden. Die kunnen uitleggen hoe zo'n schuurmachine werkt. Bijvoorbeeld iemand zonder baan die verstand heeft van techniek."                

"Misschien wil een zorginstelling mensen bij ons plaatsen die meer structuur in hun leven willen. Die moeilijk aan werk kunnen komen. Zij kunnen bezoekers welkom heten en gereedschappen repareren. Verder praat ik met een technische school. Zij hebben stageplekken nodig, wij bieden plek. Docenten kunnen leerlingen bij ons opleiden tot reparateur."

"Uiteindelijk", mijmert Jeroen, "zou het mooi zijn als wijkbewoners in de 'bibliotheek' ook leren van elkaar. Dat ze elkaar helpen klussen. En ze kunnen cursussen volgen over duurzaamheid, zoals het isoleren van je huis. Zo ontstaat er in de Buurtschuur een buurtwerkplaats!"

Zo'n cursus klussen zal zeker wat voor Jeroen zijn. "Zelf heb ik twee linkerhanden. Ik kan een band plakken en een schilderij ophangen, maar dat is het wel. Je moet mij niet een huis laten verbouwen."

Hoe kwam Jeroen op het idee voor de Buurtschuur? "Ik ben zelfstandig ondernemer en ik richt me op duurzaamheid. Ik dacht: ik kan mensen wel bewust maken dat het belangrijk is om spullen samen te gebruiken. Maar ik kan het ook gewoon dóen. Want zoals Cruijff al zei: Je gaat het pas zien als je het door hebt."

Meer weten? 13 december is er een voorlichtingsavond in de Regenvalk. Inloop 19.30 uur.

www.segbroekdeelt.nl.

Meer berichten