Joy wil graag bij de Landmacht
Joy wil graag bij de Landmacht (Foto: Esther Geradts, FishEyeProducties)
Bewoners van SoZa

Bewoners van SoZa: Joy wil opnieuw beginnen

"Ik hou van opnieuw beginnen, op een nieuwe plek, met nieuwe mensen," vertelt Joy Wanjala in het voormalig ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, SoZa. Het is de plek waar zij sinds augustus woont, leert én werkt als beveiliger. In het SoZa-gebouw naast station Den Haag Laan van NOI leven statushouders en jonge Hagenaars samen en zijn sociaal geëngageerde bedrijven en innovatieve start-ups gevestigd.

Door Lisa Koolhoven

Den Haag - Drie jaar geleden kwam Joy op haar zestiende naar Nederland vanuit Kenia, waar zij opgroeide met een Keniaanse vader en een Nederlandse moeder. Eerst woonde zij bij familie van haar moeder in Utrecht, waar zij een schakeljaar op school deed en in de horeca werkte. Uit een test bleek dat werken in de zorg en veiligheid iets voor Joy zou zijn: "Ik was verbaasd, want ik dacht zelf aan marketing!"

Directer

Inmiddels heeft Joy gemerkt dat de beveiliging goed bij haar past: "Ik kan bezig zijn met sport, de zorg voor mensen, maar ook met het inschatten van veiligheidsrisico's. Die combinatie vind ik interessant en spannend." Communicatie is een belangrijk onderdeel van haar opleiding en werk: "Voor veel jongeren is dat lastig, maar ik voel goed aan wat ik kan zeggen op welk moment en tegen wie." Aan de Nederlandse directheid moest Joy wel wennen: "In Kenia leggen we meer uit. Dat herken ik wel van de mensen uit Eritrea en Ethiopië met wie ik in SoZa woon. Inmiddels ben ik zelf ook directer geworden en vind ik het fijn."

Landmacht

Over een half jaar wil Joy de opleiding tot beveiliger afronden waarna zij van plan is een opleiding bij de Landmacht te gaan doen: "Ik wil worden uitgezonden naar verschillende landen. Naar drie plekken minstens en dat ik dan steeds levend terugkom, mét benen en handen. Ik wil die uitdaging voor mezelf aangaan, maar ik wil ook aan vrouwen in Kenia laten zien dat je dat als vrouw kunt doen. Soms blijven Keniaanse vrouwen thuiszitten in een slechte relatie. In Nederland heb ik geleerd dat je als vrouw ook een mens bent en je eigen keuzes kunt maken. Je moet het alleen willen en dan doen."

Meer berichten