Asami gaat graag naar het strand, de duinen en de Pier (Foto: Peter van Zetten).
Asami gaat graag naar het strand, de duinen en de Pier (Foto: Peter van Zetten).
Bestemming Den Haag

Bestemming Den Haag (118): 'Het strand, de duinen en de Pier'

Elke week vraagt Stuart Kensenhuis aan bezoekers van Den Haag wat zij van onze stad vinden. Deze week: Asami Oishi uit Fukui, Japan.

Den Haag – Ze vertelt over haar indrukken van de verschillende Haagse wijken. "Soms lijkt het alsof je in een voorstad bent met brede lanen en mooie huizen, een andere keer zie je veel natuur en goed onderhouden parken. Ook lijkt het alsof je in elk stadsdeel een andere cultuur tegenkomt. In Tokio, de hoofdstad van mijn land, heb je alleen maar beton."

Observeren, waarnemen en interpreteren is een tweede natuur van Asami, waardoor ze wellicht gevoelig is voor sfeer, hoe iemand haar bejegent of hoe een gemeenschap zich ontwikkelt. Ze geeft een voorbeeld waar ze telkens weer door geraakt wordt. "Ni hao, roepen sommige kinderen en volwassenen op straat wel eens naar mij. Vanuit het niets. Ik ken ze niet. In het begin vond ik het verwarrend. Wilden ze misschien gedag zeggen en dachten ze dat ik Chinees ben? Maar ze lachten daarna alleen maar. Het klonk niet vriendelijk. Nu ben ik ervan overtuigd dat het vanuit een discriminerende houding voortvloeit. Het gebeurt namelijk nooit wanneer ik met mijn witte Nederlandse vrienden loop."

Het leukste aan onze stad vindt ze het strand, de duinen en de Pier. Met kind en man trekt ze daar graag naar toe. "Ik kom zelf uit een stedelijk gebied met een strand", zegt Asami. "Maar het is er niet zo mooi als in Scheveningen. Vooral omdat we last hebben van plastic dat in zee wordt gegooid en op ons strand aanspoelt", vertelt ze.

Asami is grafisch ontwerper en is afgestudeerd aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten. Daarnaast houdt ze zich bezig met het uitgeven van kinderboeken. 'Dieren' is haar eerste in het Japans en Nederlands. "Eigenlijk had ik die voor mijn zoontje van 2 geschreven maar veel mensen vinden het leuk", zegt ze. Ook geeft Asami een workshop met suiker als materiaal en tegenstellingen als kern. "Het is een soort kunsttherapie", zegt ze. "Er zijn zoveel contrasten tussen burgers maar we kunnen niet op de overheid wachten om ze allemaal op te lossen. Ik leer mensen hoe ze plezier kunnen hebben van al die tegenstellingen." Meer info: www.asamikiuchi.com

Tegenbezoek?

"Fukui is het centrum van Zen met de belangrijkste boeddhistische tempel van Japan. Je komt er veel monniken tegen in zwart-witte kleding."

Meer berichten