Anton Kleijweg koppelt Den Haag aan zijn eerste saté. "Heel fijn!" (Foto: Peter van Zetten).
Anton Kleijweg koppelt Den Haag aan zijn eerste saté. "Heel fijn!" (Foto: Peter van Zetten). (Foto: )
Bestemming Den Haag

Bestemming Den Haag (119): 'De Pasar Malam op het Malieveld'

Elke week vraagt Stuart Kensenhuis aan bezoekers van Den Haag wat zij van onze stad vinden. Deze week: Anton Kleijweg uit Leiden.

Den Haag – "Met onder meer de oude gebouwen, de Hofvijver en het Lange Voorhout, is dit best wel een mooie stad. Daar kunnen maar weinig steden tegenop", zegt Anton al gauw. Hij was 8 jaar oud toen hij met zijn ouders voor het eerst naar Den Haag reisde. "We gingen naar de Pasar Malam op het Malieveld. In een tent met sfeerverlichting werd iets gebakken waarvan ik geen idee had wat het was. Ik proefde ervan en vond het heel erg lekker. Later hoorde ik dat het saté was. Dat was mijn eerste indruk van deze stad. Heel fijn!"

Pasar Malam

Dat Anton onze stad koppelt aan zijn eerste saté is niet eens zo gek want, net als zijn ouders, heeft hij een gezonde belangstelling voor cultuur en eten. Later trouwde hij met een Indonesische vrouw en bezochten ze elk jaar sowieso dezelfde plek met Indische sferen en exotische spijzen uit zijn jeugd. "Dat kwam omdat mijn vrouw daar een kraam had met sieraden. Van beroep ben ik advocaat met een kantoor in Den Haag, maar tijdens de Pasar Malam was ik sjouwer, opbouwer of afbreker van haar stand", zegt hij lachend.

Een minpuntje aan onze stad vindt hij de verkeerssituatie. "Het is vaak chaotisch voor buitenstaanders die de stad in of uit willen", zegt hij. "Als je bijvoorbeeld via de hoofdwegen naar de snelweg of de verschillende wijken wil, zie je zelden goede bewegwijzering. Bijvoorbeeld in Rotterdam is het veel beter geregeld. Het is dan ook veel makkelijker dan in Den Haag om die stad met de auto binnen te komen."

Naast de activiteiten in verband met zijn beroep, toont Anton graag zijn maatschappelijke betrokkenheid door, samen met collega's, cursussen te geven aan belangstellenden, maatschappelijk werkers en andere hulpverleners, over onderwerpen die te maken hebben met het vreemdelingrecht. Hij geeft een voorbeeld. "Wat nu als een vreemdelinge zonder verblijfstitel zwanger is van een Nederlandse man en hij neemt zijn verantwoordelijkheid niet?" Tenslotte zegt hij: "Het is geen commerciële activiteit. We leren mensen hoe ze het zelf kunnen doen want je hebt niet overal een advocaat voor nodig."

Tegenbezoek?

"Reis deze maand naar de drijvende kerstmarkt met bijna 100 kramen en schaatsbaan op de Nieuwe Rijn, pal achter het stadhuis", zegt Anton. "Ga er wel in het donker naar toe want met die sfeervolle verlichting is het echt heel mooi."

Meer berichten