Mahmoud is in Irak geboren, woonde daarna in Syrië en kwam van daaruit in 2017 naar Nederland.
Mahmoud is in Irak geboren, woonde daarna in Syrië en kwam van daaruit in 2017 naar Nederland. (Foto: Esther Geradts)
Bewoners van SoZa

Bewoners van SoZa; Mahmoud Alnaser wil met alles meedoen

"Doordat ik met Nederlanders woon, kan ik de taal sneller leren en kan ik ook zien wat ze doen en hoe ze leven," zegt Mahmoud Alnaser. Mahmoud woont in het voormalig ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, SoZa. Hierin wonen statushouders en jonge Hagenaars samen. Ook zijn er start-ups in het gebouw gevestigd.

Door Lisa Koolhoven

Den Haag - Mahmoud: "Onze unit is een cocktail van Nederlanders, Syriërs, mensen uit Somalië en Eritrea. We denken en doen niet allemaal hetzelfde. Soms is dat lastig, maar aan de andere kant is het goed. Ik wil weten hoe andere mensen doen." Zelf is hij in Irak geboren, woonde daarna in Syrië en kwam van daaruit in 2017 naar Nederland. Via verschillende AZC's kwam Mahmoud in februari 2018 als één van de eersten in SoZa wonen.

"Ik wil alle mensen die hier werken bedanken," benadrukt Mahmoud. "Het Jeugd Interventie Team (JIT), Esther, Ibrahim, Petra; ik doe mee aan alles wat ze organiseren!" Mahmoud vertelt dat hij drie keer in de week hardloopt naar Mariahoeve en terug. Daarnaast traint hij bij 'High Five Fitness' van Ibrahim Deraz in SoZa. "Hockey ben ik door Petra gaan doen, bij HGC." Petra Prent is één van de initiatiefneemsters van 'Mijn Buuf' in SoZa en heeft daarnaast een speciaal hockeyteam opgezet. Programmamaker Esther Geradts betrok hem bij de EHBO-cursus in SoZa: "Als ik nu op straat ben en iemand heeft hulp nodig, dan kan ik helpen," zegt hij stralend.

Boekhouder

Mahmoud gaat naar school om Nederlands te leren. Als hij het juiste niveau heeft gehaald wil hij een schakeljaar gaan doen. "Misschien wil ik boekhouder worden. Ik kan makkelijk rekenen, daar ben ik slim in."

Hulp

Mahmoud zou graag met iemand in contact komen om Nederlands mee te oefenen. Stuur een mailtje als je eens wilt kennismaken om te bespreken hoe jij hem misschien kunt helpen de taal nog sneller te leren: mahmoud.alnaser1996@gmail.com

Meer berichten