“Het was altijd al mijn droom om Den Haag te bezoeken", vertelt Maureen Porie uit Jakarta. (Foto: Peter van Zetten)
“Het was altijd al mijn droom om Den Haag te bezoeken", vertelt Maureen Porie uit Jakarta. (Foto: Peter van Zetten)
Bestemming Den Haag

Bestemming Den Haag (120): 'Graag naar de Haagse Markt'

Elke week vraagt Stuart Kensenhuis aan bezoekers van Den Haag wat zij van onze stad vinden. Deze week: Maureen Porie uit Jakarta, Indonesië.

Den Haag – "Ik vind premier Mark Rutte erg leuk", zegt ze lachend na de kernvraag van deze rubriek en zonder enige aansporing. "Is hij nog vrijgezel?" Misschien denkt ze dat onze premier, net als het Lange Voorhout, de Hofvijver en het Binnenhof tot het Haagse culturele erfgoed behoort, maar dit even terzijde. Even later geeft ze overigens wel een verklaring voor haar opvallende antwoord. "Het leukste aan hem vind ik zijn gezicht en de manier waarop hij praat. Ik versta er weliswaar niets van en eerlijk gezegd wist ik in eerste instantie helemaal niet dat hij jullie premier was, maar toen ik hem op de televisie zag was ik meteen verkocht. Ik denk dat hij een man met een goed hart is."

Maureen was 2 jaar geleden voor het eerst op vakantie in ons land en ook toen bracht ze kort een bezoek aan onze stad. "Het was altijd al mijn droom om Den Haag te bezoeken. Mijn ouders spraken er vroeger vaak over want ze hoorden allerlei verhalen van vrienden die hier woonden. Als kind werd ik daardoor aangestoken. Zelf is het hen helaas niet gelukt om hier ooit naar toe te reizen", zegt ze.

Er is een plek in onze stad waar ze graag komt: de Haagse Markt. Ze heeft er zelfs vrienden gemaakt met enkele marktverkopers. Opmerkelijk want één van haar hobby's is 'kijken, kijken en niet kopen', zoals ze het zelf zegt. Voordat ze naar ons land afreisde was ze gewaarschuwd voor de cultuur in Europa en dat ze niet moest verwachten dat de mensen hier net zo vriendelijk zouden zijn als in Indonesië. Maar over de Hagenaars is ze erg te spreken. "Men staat altijd klaar om te helpen", zegt ze. "Bijvoorbeeld als ik uit de trein stap met teveel bagage of als ik de weg niet weet. Gewoon heel aardig."

Over de Duitsers daarentegen is ze helemaal niet te spreken. "Ik ben even naar dat land geweest en in vergelijking met de Nederlanders vind ik het koude mensen", zegt ze. "Ze lachen niet en kijken stuurs voor zich uit. Er kan geen vriendelijk woord vanaf. Nee, ik kom dan liever naar Den Haag."

Tegenbezoek?

"Bezoek het Nationale monument in het centrum van Jakarta. Het is een toren van bijna 140 meter hoog in het centrum van de stad, gebouwd als symbool van de strijd voor onafhankelijkheid van mijn land", vertelt Maureen

Meer berichten