Emmylou Aben
Emmylou Aben ((Foto: Esther Geradts))
Bewoners van SoZa

Bewoners van SoZa: 'Meer kansen door goed netwerk'

"Statushouders die goed landen, hebben wilskracht en kennen genoeg mensen om verder te komen, ze hebben een netwerk. PitZtop helpt bij het vormen van dit laatste," vertelt Emmylou Aben, samen met Louk Burgers initiatiefnemer van PitZtop. Sinds juni maakt de organisatie deel uit van de broedplaats ANNA&Co in SoZa.

Door Lisa Koolhoven

Den Haag - PitZtop organiseert in SoZa, het voormalig ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid waarin start-ups en jonge statushouders onderdak hebben, activiteiten voor Nederlanders en statushouders. Doel: het vergroten van de kans op een passende stage of werk. Mooi voorbeeld is hun editie van SoZa Dinner Times.

Het concept van SoZa Dinner Times sluit aan bij de filosofie van PitZtop: "Wij willen verschillen overbruggen door communities op basis van overeenkomstigheid te creëren," legt Emmylou uit. SoZa Dinner Times – waarvoor programmamaker Esther Geradts PitZtop als organisator uitnodigde – draait per editie om één thema dat de deelnemers verbindt. "Ons thema ging over betekenisvolle plekken," vertelt Emmylou. "Zes statushouders en achttien ontwerpers, ingenieurs en projectontwikkelaars stelden zich aan elkaar voor met afbeeldingen van, voor hen, waardevolle gebouwen. Tempels en torens kwamen voorbij en bijvoorbeeld de kunstacademie in Syrië. Iemand anders zei over zijn afbeelding: 'Op deze plek voel ik de historie van mijn land'."

"Gebouwen zijn zoveel meer dan een stapel stenen," vervolgt Emmylou. "Er ontstond direct een gelijkwaardig gesprek, wat nu eens niet ging over 'waar kom je vandaan?" De opvolging van een activiteit zoals SoZa Dinner Times is een belangrijke volgende stap: "Hoe hebben de deelnemers de activiteit beleefd en wat heeft deze opgeleverd? Er zijn veel stappen nodig in het bouwen van je eigen netwerk. Zo zijn er statushouders uitgenodigd voor colleges in Delft om de sfeer aan de universiteit te proeven en nieuwe mensen te ontmoeten. Een succesverhaal is de jonge vrouw die in Syrië werktuigbouwkunde studeerde. Via haar nieuwe netwerk heeft zij een baan gevonden die aansluit bij haar opleiding en vaardigheden."

Meer berichten