Als het aan Patrick Roos ligt, gaan de vreugdevuren op het strand volgend jaar gewoon weer door.
Als het aan Patrick Roos ligt, gaan de vreugdevuren op het strand volgend jaar gewoon weer door. (Foto: De Posthoorn)

Patrick Roos wil dat vreugdevuren doorgaan: 'De gemeente had moeten ingrijpen'

Eén ding weet Patrick Roos heel zeker: de vreugdevuren op het strand moeten gewoon doorgaan. Maar dan wel met een goed veiligheidsplan en een gemeente die zo flink is om het af te blazen als de omstandigheden daarom vragen. Dat er zou zijn gezwicht voor dreigementen, gaat er bij de ras-Scheveninger niet in. "Kom op zeg, die jongens wonen allemaal zelf op Scheveningen, denk je nu echt dat ze wilden dat het dorp was afgefikt."

Door Helga Boudestein

Den Haag - De laatste editie mag dan door de vonkenregen en firenado's een bijna rampzalige afloop hebben gehad, volgens Roos is er een goede reden om door te gaan met de vreugdevuren. "Als die er niet komen, krijg je weer oorlog."

Rauzen

Roos weet waarover hij praat. In de jaren tachtig nam hij als tiener deel aan het kerstbomen rauzen. "Het was straat tegen straat. Wij, van de Vijzelstraat, hadden bijna altijd het hoogste vuur. Bij clubhuis De Keet werden pallets en kerstbomen verzameld. Hoe we daar aankwamen? Van de straat." Ook de pallets? Roos lacht en kiest zijn woorden: "Daar kwamen we niet altijd even legaal aan." Voor Roos was het een tijd vol romantiek, Scheveningen likte ieder jaar de wonden. Uitgedrukt in geld waren die groot. Toch overheerst bij hem nog steeds het goede gevoel. "Er werd flink geknokt, maar na de jaarwisseling was het weer goed."

Hele families

Die saamhorigheid ziet hij ook terug bij de huidige vreugdevuren die er sinds 1990 voor zorgen dat de schade tijdens de jaarwisseling beperkt blijft. "Hele families zijn er druk mee. Dat mag niet verloren gaan en dat is ook niet nodig."

Onterecht

Zelf houdt Roos zich niet bezig met de opbouw, maar als eigenaar van een beveiligingsbedrijf kijkt hij er wel met een professioneel oog naar. Hij heeft zich geërgerd aan de eerste reactie van Pauline Krikke. "Ik vind het een wereldwijffie, maar dat ze meteen de schuld bij de bouwers neerlegde, is onterecht."

Geen plan

Er is veel fout gegaan, vindt hij. "Mijn schoonvader zei 's ochtends al: het wordt gevaarlijk, er komt aanlandige wind. Je had dit dus aan kunnen zien komen. Als ik de brandweer dan hoor zeggen: we konden niet snel genoeg aan water komen, dan vind ik dat onbegrijpelijk. Kennelijk is er vooraf niet goed over de risico's nagedacht en lag er geen plan. Wat betreft de hoogte van de stapels: "Als je afspraken maakt, moet je handhaven. Maar ze stonden erbij en keken ernaar." Voor het feit dat de bouwers zich niet hielden aan die afspraken, heeft Roos meer begrip. "Leer een kind lopen en hij gaat rennen." Dat niet werd ingegrepen uit angst voor rellen, vindt hij onbegrijpelijk. "Dan maar een rel en de lange lat erover, nu heeft het hele dorp bijna in de fik gestaan. Is dat dan de oplossing?" Hij denkt overigens dat het wel mee zou zijn gevallen. "Die bouwers wonen zelf ook op Scheveningen. Die willen dit ook niet. Nee, de gemeente heeft steken laten vallen en het zou fair zijn als ze dat toegeven." Hoe moet het dan? "Zeg bijvoorbeeld: wie het eerst de 35 meter heeft gehaald, heeft gewonnen. Zorg voor een goed veiligheidsplan en durf in te grijpen."

Meer berichten