Teddy Macrander zingt 23 januari haar nummer Lost and Found tijdens de finale van ArtRocks in Paradiso.
Teddy Macrander zingt 23 januari haar nummer Lost and Found tijdens de finale van ArtRocks in Paradiso. (Foto: Jelmer de Haas)

Haagse staat in finale van ArtRocks

De 19-jarige Teddy Macrander vindt het nogal eens moeilijk om haar gevoel in woorden uit te drukken. In de muziek lukt dat veel beter. Zelfs zo goed dat de Haagse singer-songwriter binnenkort met haar zelfgeschreven nummer 'Lost and Found' in de finale van ArtRocks staat. Een muziekwedstrijd waarin muzikanten worden uitgedaagd om zich te laten inspireren door een kunstwerk.

Door Helga Boudestein

Den Haag - Op 23 januari is het zover! Dan zingt ze haar nummer 'Lost and Found' geïnspireerd op het schilderij 'De Koorddanser' van Pyke Koch tijdens de finale van ArtRocks in de grote zaal van Paradiso in Amsterdam. Eerder deed ze dit al tijdens een voorronde, terwijl ze voor het schilderij van Koch in het Centraal Museum in Utrecht stond. "Dat was gaaf", glundert ze.

Evenwicht

"Nee, ik had het schilderij nog nooit gezien", lacht Teddy. "De deelnemers aan de wedstrijd kregen vooraf een lijst met kunstwerken en daaruit kon je er één kiezen." Het werk van Pyke Koch sprak haar meteen aan. "Lost and Found gaat over het zoeken naar evenwicht. En Koch lijkt in De Koorddanser hetzelfde te doen", verklaart Teddy haar keuze. Tijdens haar onderzoek naar de schilder, viel haar nog iets op. "Koch had een hekel aan het beargumenteren van zijn werk. Eén van zijn uitspraken: een schilderij is een zelfbedieningswinkel. Ieder haalt eruit wat hem van pas komt. En zo is het eigenlijk ook met mijn muziek."

Depressief

In Lost and Found kan je een liefdesliedje horen, maar ook een zoektocht naar een balans tussen lichte en donkere tijden. "Waar dit zware thema vandaan komt? Ik was depressief toen ik 15, 16 jaar was. Ik had moeite om mezelf te uiten. Daardoor kropte ik te veel op. Zingen en zelf mijn nummers schrijven, bood me een uitweg. Daarin lukte het wel."
Teddy zingt al haar hele leven. "Zelf nummers schrijven ging ik doen vanaf het moment dat ik gitaar ging spelen", vertelt ze. Ook trad ze al veel op, met name in Den Haag. "Met vriendin Aina vorm ik 'Something like Sunshine'. We stonden al eens in het Paard, tijdens de Unicef Talent battle."

Studie

Een carrière in de muziek is haar doel. "Zeker niet om beroemd te worden, maar om mijn muziek te kunnen delen met anderen. Dat mensen van alles uit mijn nummers kunnen halen. Dat vind ik mooi." Toch focust de Haagse zich ook op haar studie, Social Work aan de Haagse Hogeschool. "Ik vind het fijn om twee aparte dingen te doen."

Eigen weg

Met doorbreken in de muziek heeft Teddy geen haast. Ze wil hierin haar eigen weg volgen, een talentenprogramma zoals The Voice is dan ook niet aan haar besteed. "Ik wil dicht bij mijn gevoel blijven en geen concessies doen. Dat is ook de reden dat ik niet heb gekozen voor een opleiding in de muziek. Ik schrijf wat ik mooi vind."

Spannend

Het optreden tijdens de finale in Paradiso vindt de Haagse spannend. "Ik zal best zenuwachtig zijn, maar de adrenaline zal zijn werk doen. Op dat moment moet het gewoon gebeuren." De winnaar ontvangt een geldprijs van 1000 euro. www.artrocks.nl

Pyke Koch lijkt in dit schilderij op zoek te zijn naar evenwicht. Lost and Found gaat over het zoeken naar evenwicht. Ik zie mezelf daar staan. Het is een zelfportret over toekomst, heden en verleden. Over betekenis en inhoudsloosheid. Omhoog naar het licht of beneden naar het donker. Over verloren zijn. De donkere kant kiezen of toch niet. Het vinden van de balans. Toen ik naar het schilderij keek en naar de muziek luisterde, kwam de figuur voor mij tot leven. Koch had een hekel aan het beargumenteren van zijn werk.

Een van zijn uitspraken: "Een schilderij is een zelfbedieningswinkel. Ieder haalt eruit wat hem van pas komt.'' En zo is het eigenlijk ook met mijn muziek.

PERSBERICHT

Op 23 januari staat de Haagse Singer Songwriter Teddy Macrander in de finale van Artrocks in de grote zaal van Paradiso in Amsterdam. Zij schreef het nummer 'Lost and Found' geïnspireerd op het kunstwerk 'De Koorddanser' van Pyke Koch.

Teddy over haar nummer: "Pyke Koch lijkt in dit schilderij op zoek te zijn naar evenwicht. Lost and Found gaat over het zoeken naar evenwicht. Ik zie mezelf daar staan. Het is een zelfportret over toekomst, heden en verleden. Over betekenis en inhoudsloosheid. Omhoog naar het licht of beneden naar het donker. Over verloren zijn. De donkere kant kiezen of toch niet. Het vinden van de balans. Toen ik naar het schilderij keek en naar de muziek luisterde, kwam de figuur voor mij tot leven.
Koch had een hekel aan het beargumenteren van zijn werk. Een van zijn uitspraken: "Een schilderij is een zelfbedieningswinkel. Ieder haalt eruit wat hem van pas komt.'' En zo is het eigenlijk ook met mijn muziek."

"Dit nummer weet de jury unaniem echt te raken. Het is een veelzijdige interpretatie van het kunstwerk met een breekbare, innemende performance", aldus de jury over het nummer 'Lost & Found' van Teddy Mac.

De muziekcompetitie Art Rocks is de grootste Nederlandse muziekcompetitie die muziek en beeldende kunst samensmelt. Art Rocks daagt muzikanten uit zich voor een lied te laten inspireren door een kunstwerk. De ruim 50 kunstwerken en objecten waar muzikanten zich door kunnen laten inspireren in 2018, behoren tot de collecties van zeven toonaangevende Nederlandse musea: Boijmans Van Beuningen Rotterdam, Kröller-Müller Museum, Bonnefantenmuseum, Drents Museum, Tropenmuseum, Museum Prinsenhof Delft en het Centraal Museum Utrecht. De finale is 23 januari 2019 in Paradiso.

Meer berichten