'In het Haagse vind je een veelkleurig gezelschap en niet te veel poeha', zegt Eline Dragt uit Amsterdam. (Foto: Peter van Zetten).
'In het Haagse vind je een veelkleurig gezelschap en niet te veel poeha', zegt Eline Dragt uit Amsterdam. (Foto: Peter van Zetten).
Bestemming Den Haag

Bestemming Den Haag (122): 'De gezellige Schilderswijk'

Elke week vraagt Stuart Kensenhuis aan bezoekers van Den Haag wat zij van onze stad vinden. Deze week: Eline Dragt uit Amsterdam.

Den Haag – "Ik hou van roti en een pittige sambal met mango", zegt Eline ergens tijdens het gesprek. Voor barra, een Hindoestaans-Surinaamse snack, kunnen we haar ook wakker maken. En dan te bedenken dat ze in Drenthe is geboren en in Gelderland is opgegroeid. "Ik vind Surinaams eten gewoon lekker", zegt ze lachend.

Vormt dit niet al een aanwijzing dat haar ontwikkeling een vlucht heeft genomen tussen verschillende culturen, dan is haar beroep dat zeker wel. "Ik ben projectleider bij 'Het Begint met Taal', een stichting in Utrecht die organisaties helpt bij het verzorgen van taalcoaching voor anderstaligen. Designer Omar Munie is onze ambassadeur", vertelt ze. "Onlangs heb ik samen met hem een pop-up store in zijn winkel in Den Haag opgezet voor de campagne 'Wil jij met mij in gesprek?' Bezoekers konden dan praten met 3 anderstaligen over hun passie."

Maar Eline gaat een nieuwe stap maken. "Binnenkort ga ik werken voor het Universitair Asiel Fonds (UAF), een stichting die hoogopgeleide vluchtelingen begeleidt, onder meer bij hun studie."

De allereerste keer dat ze onze stad bezocht werkte ze echter in een heel andere sector. "Ik was redacteur van de restaurantkrant en mocht mee op een visserskotter vanuit de Scheveningse haven", vertelt ze. "Aan boord wilde ik zelf kijken hoe de vis werd gevangen en daarover een artikel schrijven."

Ze vertelt ook over haar indruk van Den Haag op dat moment. "Wat me opviel was de frisse zeelucht. Pierre Wind, de beroemde Haagse tv-kok, was ook aanwezig om iets lekkers voor ons te bereiden. Ik hou van energieke mensen zoals hij, dus dat was goed", zegt ze.

Even later komt er nog meer. "Bij Den Haag denk ik ook aan mooie brede lanen en aan de gezellige Schilderswijk. Een vriendin van mij woont er in een leuk hofje. Wat dat betreft vind je in het Haagse een veelkleurig gezelschap en niet te veel poeha", zegt Eline. Onvermijdelijk is dan de vraag of er in Amsterdam wel veel poeha is maar daar gaat ze wijselijk niet op in. "Ik probeer alleen de Dam te vermijden want daar krioelt het van de toeristen en van die drukte hou ik niet echt", zegt ze lachend.

Tegenbezoek?

"Reis naar de Dappermarkt in Amsterdam-Oost", zegt Eline. Daar vind je nog de 'echte Amsterdammer' en de prijzen zijn er normaal gebleven. Je kan er bijvoorbeeld vis halen. Maar ook de beste döner kebab."

Meer berichten