Cineast John Meijer zit al weer vol plannen. Zo wil hij onder andere specials gaan maken over Haagse bands.
Cineast John Meijer zit al weer vol plannen. Zo wil hij onder andere specials gaan maken over Haagse bands. (Foto: )

Haagse cineast maakt specials over roemrijke Haagse bands

De Haagse cineast John Meijer heeft een druk jaar achter de rug. En ook 2019 voorziet nu al in een volle agenda: Meijer zit namelijk vol plannen. En Den Haag speelt daar een belangrijke rol in!

Door Martin Reitsma

Den Haag - John Meijer is geboren en getogen in de van Dijckstraat in de Schilderswijk. Hij roemt er de gezelligheid uit de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw. "Het was een tijd met veel saamhorigheid en gezelligheid, waarbij je nog gewoon het touwtje uit de brievenbus kon laten hangen. Lekker op straat voetballen en kattenkwaad uithalen totdat je moeder je binnenriep."
Begin jaren zestig maakte hij de opkomst van Haagse bands mee, zoals Willy and his Giants, The Crazy Rockers, Jumping Jewels en René & The Alligators. Hij wilde ook muziek gaan maken. Meijer drumde in Toby Collar, White Pointer en vanaf 1980 in de band Renée. Meijer: "We scoorden met het nummer High Time He Went, een top 10 hit in 1982. De single kwam in Noorwegen zelfs op de tweede plaats van de hitparade. In latere jaren ben ik gaan werken bij een dependance van Justitie, als hoofd bedrijfs- en financiële administratie. Daarna was ik werkzaam bij de KLPD, afdeling communicatie, waarbij ik onder meer bedrijfs- en instructievideo's schoot." Daar ontstond ook zijn liefde voor het filmvak. Meijer is autodidact; hij leerde het vak in de praktijk.
De afgelopen jaren heeft hij honderden films geschoten. Van bedrijfsfilms, sport tot en met politiek en muziek. Hij maakte in 2018 boeiende documentaires over politiek, de makelaardij, kinderdagverblijven en het zorgdebat. Voorts over de Haagse popmuziek en de Boulevard of Golden Music op Kijkduin. Deze docu's werden door verschillende omroepen uitgezonden.
"Ook dit jaar ga ik weer veel aandacht besteden aan de Haagse popmuziek", vertelt Meijer over zijn plannen voor dit jaar. Hij vervolgt: "Donderdag film ik bijvoorbeeld zanger Peter Kok van Greenfield & Cook. Hij is dan te gast bij omroep RTW FM. In de uitzendingen daarna zal ik specials schieten over roemrijke Haagse bands zoals The Motions, Livin' Blues, Golden Earring(s), Shocking Blue, Renée and the Alligators, Group 1850 en Jumping Jewels. Ik wil ook meer gaan samenwerken met jazzorganisatoren in onze regio om de jazzmuziek nog beter te promoten."
Naast zijn muziekfilms is Meijer bekend van zijn sportdocumentaires. "Dit jaar wil ik een serie filmen over een aantal Haagse sportverenigingen met daarin sporten als korfbal, honkbal, rugby, zaalhandbal, maar ook andere takken van sport. Met name over de ploegen met een rijk verleden."

Meijer gaat ook mee met zijn tijd. Komend jaar wil hij zich nog meer gaan richten op zijn You Tubekanaal. "Internet TV biedt heel veel mogelijkheden voor communicatie en promotie."

Meer berichten