Er komen tienduizend woningen rond Den Haag Centraal Station, Hollands Spoor en station Laan van NOI.
Er komen tienduizend woningen rond Den Haag Centraal Station, Hollands Spoor en station Laan van NOI. (Beeld: Gemeente Den Haag)

Den Haag gaat de komende jaren de hoogte in

De Haagse skyline ziet er binnen een paar jaar vermoedelijk totaal anders uit. Dit blijkt uit de gebiedsplannen die wethouder Boudewijn Revis verleden week presenteerde. Deze voorzien in de bouw van 10.000 woningen, voornamelijk hoogbouw.

Den Haag - Als de groei van de stad doorzet, zijn er in 2040 630.000 inwoners. Daardoor zijn er dringend woningen nodig. Maar het college wil daarom heen ook groene omgevingen creëren en beslist niet op elk grasveldje drie huizen bouwen. "En dus moeten we de hoogte in", zegt Revis.

De bedoeling is dat rond de drie grote stations (CS, HS en station Laan van NOI) hoge woontorens komen. Een gebied waarin nu vooral nog kantoren zijn. De komst van de nieuwe bewoners moet hier tevens de levendigheid vergroten.

Het gebied rondom Den Haag Centraal heet straks Policy Campus Centraal. Daar komen tussen de 1000 en 2500 woningen. Op onder andere de Vrijheidsplaats komen woningen en als de Koninklijke Bibliotheek een nieuwe bestemming krijgt, zijn daar ook kansen voor herontwikkeling. Ook komt het gebouw van het Koninklijk Conservatorium straks leeg te staan. Zij verhuizen naar het cultuurcomplex aan het Spui.

College Campus HS

Het gebied rondom station Den Haag Hollands Spoor met de Haagse Hogeschool en het Mondriaancollege heet straks: College Campus HS. Voor de Laakpoort en de Vlietpoort zijn plannen voor een combinatie van sociale huurwoningen, bedrijfsruimte en andere huur- en koopwoningen. Voor de Verheeskade rond de Praxis en Shurgard wordt een visie ontwikkeld die vier torens bevat. Dat geldt ook voor Verheeskade 25, rondom kantoorpand 't Schip, er wordt verkend of daar ook vier woontorens kunnen worden geplaatst.

Station Den Haag Laan van NOI

Rond Station Den Haag Laan van NOI domineren de ICT-Tech- en (cyber-)security bedrijven. Dat gebied heet in de toekomst de ICT-Security Campus. Daar zijn nu vooral veel kantoren en een groot deel is onbebouwd. Ook daar zijn nog mogelijkheden voor woningbouw. Zoals op de onbebouwde strook aan de Van Alphenstraat woningen gebouwd.

Bij koopappartementen kan de bouw pas beginnen als 70 procent is verkocht aan particuliere kopers. Omdat Den Haag in een snel tempo de plannen wil verwezenlijken, moeten om die reden in de drie gebieden vooral huurwoningen komen. 

Meer berichten