Op allerlei plekken in Den Haag zijn de scenes opgenomen.
Op allerlei plekken in Den Haag zijn de scenes opgenomen. (Foto: Filmwerkgroep Blepo)

Haagse film over eerwraak in première

De korte film Namus van de filmwerkgroep Blepo is vrijdag 18 januari te zien in Popradar aan de Burg. Hovylaan. Bijzonder aan de productie is dat hij is opgenomen in Den Haag en is gemaakt met een overwegend Haagse filmcrew en Haagse acteurs. "Het is een no-budget productie, zelfs kosten zoals parkeergeld betaalden we uit eigen zak", vertelt Berry van den Bos van de filmwerkgroep.

Door Helga Boudestein

Den Haag - Namus maakt deel uit van een serie korte films die aan elkaar gelinkt zijn. Met de eerdere producties in deze reeks, Valentijn en Bastion, werden prijzen op filmfestivals gewonnen. "De verhaallijnen lopen in de drie producties door en ook de karakters komen telkens terug, de films zijn wel afzonderlijk te bekijken. Vrijdag laten we ze alle drie zien", licht Van den Bos toe.

Het idee voor Namus ontstond na Bastion, vertelt hij. "Kijkers wilden meer weten van sommige karakters in die film." In de nieuwste korte film gaat het over eerwraak (namus). Kayra, een Turks meisje, wordt verliefd op een Nederlandse jongen en komt daardoor in conflict met haar familie. Ze wordt voor de keuze gesteld: terug in het gezin of je wordt verstoten. Ze kiest voor de liefde maar die is ook niet gelukkig. Hierdoor krijgt ze haar neef achter zich aan. "Gelukkig is er wel een positief einde", lacht Van den Bos.

Zelf was hij dit keer productieleider, in Bastion speelde hij nog de barman. Filmcrew en acteurs zijn 'amateurs zijn met een professioneel randje', verklaart Van den Bos. Blepo is in de jaren zeventig opgericht door studenten die het leuk vonden om te filmen. Regisseur Dan Bekker blies het onlangs weer nieuw leven. Dat Valentijn en Bastion prijzen in de wacht konden slepen, verbaast Van den Bos niet. "We zijn dan wel amateurs, maar nemen het heel serieus, zo zijn opnamedagen heilig. En er zijn wat mensen bij die zo nu en dan professioneel iets in die richting doen. Zo verdien ik soms mijn geld met acteren en volgt Dewi die in Namus Kayra speelt, een regisseursopleiding."

Als opnameleider zorgde hij voor de locaties. Van den Bos: "Daar komt meteen de amateurkant om de hoek kijken. Locaties worden voor ons niet afgezet en dus is het af en toe improviseren geblazen. Zo hebben we onder andere gedraaid in de Weimarstraat en op station Hollands Spoor. Op het perron werden we weggestuurd door een beveiliger. Later zijn we terug gekomen met een compactcamera. Dat valt minder op. Per slot van rekening wordt er ook niets van gezegd als je er met je mobiel staat te filmen." En ook de locatie voor de vertoning van de film werd bij toeval gevonden. "We wilden een shot van een groot podium. Ik stelde voor om dit in Popradar te doen. Daar werden we gelijk heel vriendelijk ontvangen. En wat bleek; ze hadden ook nog een grote zaal met 100 stoelen hebben, geschikt voor de vertoning. Zaal open om 20.00 uur. Entreeprijs 5 euro. Kaarten via reserveren@theaterlokaal.nl. Later zal de film te zien zijn op YouTube.

Afgelopen jaar hebben wij een korte film gemaakt die zich in Den Haag afspeelt en over eerwraak gaat. De titel is Namus. Het verhaal gaat over Kayra, een Turks meisje dat verliefd is op een Nederlandse jongen en daardoor in problemen komt met haar familie.

Het is een hele Haagse film geworden. De acteurs en filmcrew komen vrijwel allemaal uit Den Haag, er is gedraaid in Den Haag en ook de première vindt plaats in Den Haag. Vrijdagavond 18 januari zal Namus voor het eerst vertoond worden.

De film maakt deel uit van het 'Blepo Linkx Project'; een serie korte films die gelinkt zijn aan elkaar. Elke film staat op zichzelf maar er zijn ook verhaallijnen die doorlopen. Namus is de derde film die gemaakt is. De andere delen, Valentijn en Bastion, zijn op verschillende filmfestivals met prijzen bekroond.

Filmwerkgroep Blepo is de motor achter deze film en dit project. Een groep enthousiaste amateurfilmers die hun hobby zéér serieus nemen. De legendarische Filmwerkgroep Blepo is ontstaan in de vroege jaren 70. Na een rustige periode is deze groep filmmakers weer bij elkaar gekomen en is er ook nieuw & jong talent aangetrokken. In 2016 is Valentijn gedraaid, in 2017 Bastion en het afgelopen jaar is er dus hard gewerkt aan Namus.

Als u meer wilt weten, kunt u contact opnemen met mij.

Met vriendelijke groeten,
namens Filmwerkgroep Blepo, Berry van den Bos
T: 06 - 427 06 507
@: berryvandenbos@gmail.com

Meer berichten