Het inplanten gebeurt met de hand.
Het inplanten gebeurt met de hand. ((Foto: Staatsbosbeheer))

Haagse Bos krijgt 8000 nieuwe bomen

Staatsbosbeheer gaat in de komende tijd ruim 8000 nieuwe bomen planten in het Haagse Bos. Deze vullen de gaten op die zijn ontstaan nadat tijdens de laatste werkzaamheden in het bos.

Den Haag - Afgelopen zomer zijn alle essen die dichtbij paden stonden weggehaald. Dit heeft Staatsbosbeheer gedaan uit veiligheidsoverwegingen. De bomen waren aangetast door de schimmelziekte essentaksterfte. Aangetaste bomen kunnen ineens omvallen en zijn daardoor onveilig. Het weghalen van de essen leidde tot gaten in het bos. Deze worden nu opgevuld met nieuwe inplant van onder andere linde, zilverspar, douglas, beuk, eik, iep en struikvormers als lijsterbes, hazelaar, kardinaalsmuts en meidoorn. Hierdoor wordt het bos gevarieerder, wat volgens Staatbosbeheer ook weer een gunstig effect heeft  op de diversiteit aan vogels en insecten in het bos.

Om de bosvakken voor te bereiden op het inplanten, wordt er geklepeld. Hierbij wordt alles wat er nu nog ligt aan begroeiing en dood hout fijn gemalen. Vervolgens worden er met de hand ruim 8000 nieuwe bomen geplant. Dit aantal is overigens lager dan oorspronkelijk werd verwacht. Staatbosbeheer heeft meer bomen kunnen sparen dan aanvankelijk werd gedacht. Aangezien de bomen met de hand worden ingeplant, zal er weinig hinder zijn voor de bezoekers van het bos.
 

Meer berichten