In de rij in de Centrale Bibliotheek om  de bloeddruk te laten meten.
In de rij in de Centrale Bibliotheek om de bloeddruk te laten meten. ((Foto: Jos van Leeuwen))

Bloeddruk checken kan in Den Haag in de bibliotheek

Je bloeddruk meten in de bieb, op het stadsdeelkantoor of bij de apotheek. Inwoners van Den Haag hebben de primeur. De eerste dag stond er al meteen een rij in de Centrale Bibliotheek. 

Den Haag - Voor deze proef richt de Hartstichting in januari bloeddrukmeetpunten in verspreid over de stad. Doel is Hagenaars met een verhoogde bloeddruk tijdig op te sporen en hen te helpen bij het voorkomen van een hartinfarct, beroerte of een andere hart-of vaatziekte.

Het meten van je bloeddruk op openbare plaatsen is landen als Engeland en de Verenigde Staten al heel normaal. Daar kan je bijvoorbeeld je bloeddruk meten bij de kapper of in de supermarkt. David Smeekes, huisarts werkzaam bij de Hartstichting: "Het is belangrijk de hoogte van je bloeddruk te kennen, ook als je gezond bent. Want een verhoogde bloeddruk geeft meestal geen klachten, maar kan ongemerkt wel schade veroorzaken. Daarom roepen wij mensen op: meet je bloeddruk, net zoals je ook wel eens op een weegschaal staat. Hiervoor moeten bloeddrukmeetpunten breed toegankelijk worden."

Tijdens de proef kunnen Hagenaar bij BENU apotheek Veur in Leidschendam en BENU apotheek Laakkwartier, de centrale bibliotheek en de stadsdeelkantoren Scheveningen en Leidschenveen-Ypenburg van 14 tot 25 januari hun bloeddruk meten. Later worden meer bloeddrukmeetpunten over Den Haag uitgerold.

Hoge bloeddruk voel je niet
Ongeveer 1 op de 3 volwassen Nederlanders heeft een hoge bloeddruk. Veel mensen weten dit niet of ze realiseren zich niet, dat ze hierdoor een groter risico op een hart- of vaatziekte hebben. Bij een hoge bloeddruk staan de vaten steeds onder een te hoge druk. De enige manier om erachter te komen of je bloeddruk gezond is, is door deze te meten. Dit is eenvoudig en pijnloos. Als je een verhoogde bloeddruk hebt en je bent er op tijd bij, dan kan je nog veel doen om deze te verlagen. Door niet te roken, meer te bewegen, gewicht te verliezen en minder zout te eten bijvoorbeeld. Hiermee verklein je de kans op een hart- of vaatziekte. Jaarlijks kunnen in Nederland 1.500 sterfgevallen en 6.000 nieuwe gevallen van hart- en vaatziekten (hartinfarct, hartfalen en beroerte) voorkomen worden, als de bloeddruk met 2 mmHg daalt.

Locaties

Over de Hartstichting
Het hart is de motor van het leven. De Hartstichting werkt aan concrete oplossingen om ieders hart zo sterk mogelijk te houden, zodat iedereen het maximale uit het leven kan halen. Stap voor stap en op verschillende fronten tegelijk werken wij aan een hartgezonde samenleving. Dat doen wij samen met medewerkers, patiënten, vrijwilligers, donateurs, zorgprofessionals, wetenschappers en business partners. Onze ambitie is om hart- en vaatziekten zo vroeg mogelijk te kunnen herkennen, opsporen én zo goed mogelijk te behandelen. Daartoe financieren wij wetenschappelijk onderzoek, geven wij voorlichting en werken wij aan vernieuwing in de zorg en hulpverlening. Voor meer informatie: www.hartstichting.nl

Meer berichten