Wethouder Kavita Parbhudayal met Daniélle (l) en Puck. (Foto: Peter van Zetten)
Wethouder Kavita Parbhudayal met Daniélle (l) en Puck. (Foto: Peter van Zetten)

'Dit is een ode aan de Haagse jeugd'

Tentoonstelling Haags Jeugdlintje

Wethouder Kavita Parbhudayal heeft vorige week dinsdag een tentoonstelling geopend in het Atrium van het stadhuis, over het tienjarig bestaan van het Haags Jeugdlintje. "Dit is een ode aan de Haagse jeugd."

Door Stuart Kensenhuis

Den Haag – Vlak bij de ingang staan 9 portretten van Haagse jongeren die in de afgelopen jaren zo'n eerbewijs hebben ontvangen. Daarbij staat ook waarom ze dat lintje hebben gekregen. Bezoekers, waaronder lokale politici, ambtenaren, vroegere ontvangers van een Haags Jeugdlintje en hun ouders, krioelen door elkaar. Totdat de wethouder spreekt. "Met deze onderscheiding geeft de gemeente blijk van waardering voor jongeren die zich belangeloos inzetten voor een ander of voor hun mooie stad."

De 12-jarige Daniélle van den Hil staat er ietwat verlegen bij maar begrijpt de woorden van de wethouder. "Ik heb leuke reacties gekregen, bijvoorbeeld van klasgenoten op school. Sommigen zeiden: 'Goed gedaan of bijzonder!' Mijn lintje heb ik vorig jaar gekregen omdat ik zwem- en judolesen geef aan kinderen in de wijk Leidschenveen", vertelt ze.

'Als je erkenning krijgt kan je er met hart en ziel mee doorgaan'

De 25-jarige Puck van Hulst kan zich ook vinden in de woorden van de wethouder. "Nadat bekend werd dat ik een lintje had gekregen kwamen jongeren vragen wat ik allemaal deed. Sommigen vroegen of ze ook iets konden doen. Dus ik denk dat zo'n onderscheiding jongeren kan inspireren om zich in te zetten voor anderen." Overigens heeft Puck haar lintje gekregen voor vrijwilligerswerk bij onder meer Culture Clash4U, een organisatie die met projecten wil bevorderen dat alle jongeren, van welke culturele achtergrond dan ook, meedoen aan de samenleving.

"Gaan we samen op de foto?", vraagt de wethouder aan Puck en Daniélle. Misschien had de 16-jarige Oscar Benson dat ook wel gewild maar hij stond te ver af en de foto is gauw gemaakt. "Van deze onderscheiding krijg je doorzettingsvermogen", zegt hij. Vorig jaar was hij één van de gelukkigen omdat hij jongeren hielp om activiteiten te organiseren in het buurthuis Schipperskwartier, achter Station Hollands Spoor.

Ook de 16-jarige Sanne Post is aanwezig op het feestje. Twee jaar geleden kreeg ze een lintje omdat ze als kinderambassadeur van Stichting Leergeld voorlichting heeft gegeven op scholen. "Ik vind het belangrijk dat dit lintje bestaat", zegt ze. "Als je erkenning voor iets krijgt kan je met hart en ziel ermee doorgaan. Het is ook geweldig om te weten dat anderen het gaaf vinden wat je doet."

De Haagse Jeugdlintjes worden in 2019 voor de tiende keer uitgereikt. Aanmeldingen kunnen worden ingediend tot en met 8 februari. Voorwaarde is dat jongeren zich minimaal een jaar vrijwillig hebben ingezet voor de Haagse samenleving of een bijzondere maatschappelijke prestatie hebben geleverd. Een deskundige jury maakt daarna een beoordeling en kent de onderscheidingen toe. De uitreiking is vervolgens op 26 april. In de voorgaande edities zijn in totaal bijna 100 Haagse jongeren beloond.

Meer berichten