Medewerkers van het Mauritshuis installeren het nieuwe schilderij op zaal in het museum waar het vanaf vandaag te zien is voor het publiek.
Medewerkers van het Mauritshuis installeren het nieuwe schilderij op zaal in het museum waar het vanaf vandaag te zien is voor het publiek. ((Foto: Mauritshuis))

Mauritshuis koopt schilderij leermeester Rembrandt

Het Mauritshuis is sinds kort de eigenaar van het schilderij 'De prediking van Johannes de Doper' van Pieter Lastman, de belangrijkste leermeester van Rembrandt. Daarmee is uitgerekend in het Rembrandtjaar een lang gekoesterde wens in vervulling gegaan.

Den Haag - Het museum wilde al langer een schilderij van Lastman (1583 - 1633) in de collectie hebben. 'De prediking van Johannes de Doper' uit 1627 is aangekocht door de Stichting Vrienden van het Mauritshuis, met steun van een particulier. 

In zijn tijd was de Amsterdamse Pieter Lastman een van de voornaamste schilders van historiestukken (schilderijen met verhalen uit de bijbel, de klassieke mythologie en de oudheid). Historiestukken werden beschouwd als het hoogst haalbare voor een schilder. Om zich daarin te bekwamen, ging Rembrandt in 1625-1626 in de leer bij Lastman. Hoewel hij maar een half jaar de leermeester van Rembrandt is geweest, heeft hij een grote invloed gehad op diens ontwikkeling als schilder. De aankoop vult een lacune in de collectie van het Mauritshuis: hoewel historiestukken uit de Gouden Eeuw goed vertegenwoordigd zijn, geldt dat niet voor het werk van Lastman en de schilders uit zijn omgeving (de zogenaamde pre-Rembrandtisten).

Emilie Gordenker, directeur Mauritshuis: "De timing, zo aan het begin van het Rembrandtjaar, kon niet beter. Een representatief werk van Lastman stond al lang op het verlanglijstje van het museum vanwege de grote invloed van de kunstenaar op de jonge Rembrandt. We zijn daarom iedereen die heeft bijgedragen aan deze droomaanwinst zeer dankbaar, met name een particuliere begunstiger en de Vrienden van het Mauritshuis."
 

Meer berichten