"Conciërges mogen best extra in het zonnetje worden gezet", zegt Fonda. Rechts Abdul.
"Conciërges mogen best extra in het zonnetje worden gezet", zegt Fonda. Rechts Abdul. (Foto: Magda de Vetten)

Inschrijving Conciërge van het Jaar gestart

Iedereen is dol op hem: Abdul Aitelhadj van basisschool De Voorsprong. Hij is de Haagse conciërge van het jaar. Binnenkort praat hij mee over de verkiezing van zijn opvolger.

Door Magda de Vetten

Den Haag - Een kinderlokker die snoepjes uitdeelt op het schoolplein: dit was reden voor conciërge Abdul om snel op te treden. Hij belde de politie en inmiddels woont de man niet meer in de buurt.

Het zorgen voor veiligheid is één van zijn taken. Hij doet zijn werk zó goed dat hij vorig jaar werd uitgeroepen tot de beste conciërge van Den Haag. "Meester Abdul is leuk en spontaan", vertelt een van de leerlingen, Sanae Agness. "Ik kan altijd bij hem terecht als ik wat nodig heb en als er wat is. Als we knutselen, haalt hij de spullen voor ons."

"Hij is heel behulpzaam", vindt ook Cherif Talbi. "Meester Abdul kent de school uit z'n hoofd. Hij weet alles. Zonder hem zou het een rommeltje zijn." De twee vinden hun conciërge "heel aardig, ook als we op school komen. Hij wenst je goedemorgen en maakt een praatje met iedereen."

Wat vindt Abdul van zijn uitverkiezing? "Het is een extra beloning", grijnst hij trots. "Ik ben blij dat ik het als persoon waard ben. Terwijl ik in Nederland nooit op school geweest ben."

"Ik wist er tevoren niets van. Ze zeiden dat een collega afscheid nam en dat ik bij een zijdeur op iemand moest wachten. Toen lieten ze me binnen. Er waren veel mensen: van de school, wethouders en journalisten. Iedereen ging me de hand schudden. Het was een groot feest."

De verkiezing is het werk van D66. Waarom? "Conciërges zijn heel belangrijk voor een school", legt Fonda Sahla uit; ze is woordvoerder onderwijs voor deze partij in de Haagse gemeenteraad. "Zij zorgen voor een goede sfeer en veiligheid. Dat wordt te weinig uitgesproken. Je hebt wel een speciale dag voor leraren, maar niet voor conciërges. Die mogen ook wel eens extra in het zonnetje gezet worden."

"Op een gegeven moment was er geen geld meer voor conciërges op scholen. D66 heeft gezorgd voor een bedrag van 1 miljoen euro per jaar, zodat Haagse scholen ze in dienst kunnen houden."

Fonda: "Ouders en leerkrachten zijn blij dat er iemand is om hen te helpen. Die een lamp vervangt of een lekkage verhelpt. Of een ziek kind thuisbrengt."

Abdul zit in de jury voor de verkiezing van de conciërge van het jaar 2019. Waar gaat hij op letten? "Ze moeten leuk zijn met de kinderen, iedereen gedag zeggen. En bijvoorbeeld ideeën hebben om een verstopte regenput te verhelpen."

Hij heeft al veel banen gehad, maar de school vindt hij het leukst. "Ik heb in een meelfabriek en op de markt gewerkt. En zat in de handel in groente en fruit: geld ophalen bij klanten thuis. Dit is de leukste baan: lekker rustig, geen hoofdpijn."

Heeft je school de allerbeste conciërge? Vandaag begint de inschrijving voor de Haagse Conciërge van het Jaarverkiezing. Waarom is jullie collega onmisbaar? Mail naar D66@denhaag.nl.

Meer berichten