Foto:

Den Haag krijgt als eerste grote stad zelf rijdende minibus

Van de redactie

Als één van de eerste grote Nederlandse steden krijgt Den Haag medio 2019 een zelf rijdende minibus. Bezoekers en patiënten van het HagaZiekenhuis kunnen hiermee gratis de laatste paar honderd meter afleggen van de ov-halte Leyweg naar de ingang van het ziekenhuis.

Den Haag - De zelf rijdende elektrische minibus met de naam 'Haga Shuttle' rijdt voorlopig vier jaar. Een samenwerkingsverband van het Haagse openbaar vervoerbedrijf HTM met Rebel en The Future Mobility Network gebruikt de opgedane ervaring voor het verder ontwikkelen en realiseren van 'last mile' oplossingen met zelfrijdende minibussen in Nederland.
Automatisch rijdende minibussen zijn een kans om wereldsteden versneld te verduurzamen en de
leefbaarheid te verbeteren, stellen de initiatiefnemers. Ze stoten geen schadelijke stoffen uit en nemen minder ruimte in dan auto's omdat er meer passagiers in één mini voertuig reizen.
Mensen nemen nu nog dikwijls de auto omdat het eerste en laatste stuk van hun reis niet goed aansluit met openbaar vervoer. Dat geldt ook voor het HagaZiekenhuis. Patiënten en bezoekers die slecht ter been zijn hebben straks comfortabel vervoer tussen de ov-halte en de hoofdingang. Ze hoeven dan niet meer zo ver te lopen.

Veiligheid
Op een paar plekken in ons land rijden al zelf rijdende elektrische minibussen. Echter zonder interactie met andere weggebruikers en niet in een drukbevolkte grote stad zoals Den Haag. De initiatiefnemers hebben de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) daarom om toestemming gevraagd voor de Haga Shuttle.
De minibus scant voortdurend de omgeving en rijdt volledig zelfstandig met een veilige snelheid van maximaal 15 kilometer per uur. Voor de veiligheid en service rijdt een begeleider mee. Die kan zo nodig ingrijpen en helpt passagiers met in- en uitstappen.
Voor dit private initiatief hebben HTM, Rebel en The Future Mobility Network samen een bedrijf
opgericht met de naam 'Haagse Shuttle'. Onlangs kocht Haagse Shuttle in Lyon de eerste minibus
van de Franse fabrikant Navya. Het HagaZiekenhuis draagt bij aan de financiering en de
ondersteuning van de exploitatie. De minibus is ook te gebruiken voor mensen met een rolstoel.

Meer berichten