Restaurator Ruth Hoppe aan het werk.
Restaurator Ruth Hoppe aan het werk. (Gemeentemuseum Den Haag)

Gemeentemuseum start crowdfunding voor restauratie schilderij Monet

Met een grote publiekscampagne 'Maak Monet Mooier' wil Gemeentemuseum voldoende geld ophalen voor de restauratie van het schilderij Blauweregen van Claude Monet. De campagne is vandaag, dinsdag 5 februari, van start gegaan. De tegenprestaties voor een donatie variëren van een gratis kop koffie of thee bij een bezoek aan de tentoonstelling 'Monet. De tuinen' tot gratis toegangskaarten voor deze expositie en een besloten preview.

Den Haag - Er zijn niet veel schilders zó geliefd als Claude Monet (1840-1926) en toch is zijn werk zelden in Nederland te zien. Op 12 oktober opent Gemeentemuseum Den Haag de tentoonstelling 'Monet. De tuinen' met veertig internationale topstukken. Het schilderij Blauweregen uit de eigen collectie is het stralende middelpunt. Het publiek kan bijdragen aan de omvangrijke restauratie van dit topstuk en zo deel uitmaken van de voorbereidingen van de tentoonstelling.

Onderzoek
Blauweregen is een van de meest expressieve schilderijen die Claude Monet ooit maakte. Monet was zo'n tachtig jaar toen hij het schilderde in zijn tuinen in Giverny. Hij maakte in zijn leven slechts zeven schilderijen met blauweregen als onderwerp. Om ervoor te zorgen dat de volgende generaties dit bijzonder mooie doek kunnen blijven bewonderen, voert het Gemeentemuseum een uitvoerige restauratie uit. De eerste bevindingen roepen al zoveel vragen op dat verder onderzoek nodig is.

Vernislaag
Blauweregen bevindt zich momenteel in het restauratieatelier van het museum. Restaurator Ruth Hoppe is begonnen met het verwijderen van de vernislaag. Dit is nodig om het werk op te frissen en het terug te brengen in originele staat. Monet verniste zijn late werk niet. Nu een deel van het vernis verwijderd is, krijgt het schilderij al meer kleur en diepte. Restaurator Ruth Hoppe: "Bij oude meesters is dat net andersom; daar is het de vernislaag die juist extra diepte geeft." 

Benieuwd
Tijdens het verwijderen van de vernislaag komen aan één kant van het schilderij bruine en grijze plekken tevoorschijn. Waarschijnlijk zijn dit oude beschadigingen die zijn weggewerkt. Restaurator Ruth Hoppe zal de komende tijd in nauwe samenwerking met internationale experts deze plekken verder onderzoeken en proberen te verwijderen. Hoppe: "Ik ben benieuwd wat er onder vandaan komt."

Om de gehele restauratie te kunnen realiseren en het publiek deelgenoot te maken van dit grootschalige project, start het museum vandaag, dinsdag 5 februari, de grote publiekscampagne Maak Monet Mooier! Iedereen kan meedoen en elke bijdrage is welkom. Wie doneert wordt nauw betrokken bij Monet. De tuinen.

Doneren kan direct via: www.gemeentemuseum.nl/maakmonetmooier
 

Meer berichten