'Ik hou van Den Haag', zegt Chianna. Ze is zelfs met een cursus Nederlands begonnen. (Foto: Peter van Zetten).
'Ik hou van Den Haag', zegt Chianna. Ze is zelfs met een cursus Nederlands begonnen. (Foto: Peter van Zetten).
Bestemming Den Haag

Bestemming Den Haag (126): 'Roken is niet rokken'

Elke week vraagt Stuart Kensenhuis aan bezoekers van Den Haag wat zij van onze stad vinden. Deze week: Chianna Shah uit Kolkata, India.

Den Haag – "Mag ik bij je aan tafel komen zitten", vraagt ze aan uw verslaggever tijdens een bezoek aan de Centrale Bibliotheek. Ze moet studeren en blijkbaar is er geen andere vrije plek. Uw verslaggever lacht. Nog nooit heeft hij zo gemakkelijk iemand voor deze rubriek gevonden.

Later vertelt ze meer over zichzelf. "Ik studeer International relations and organisations in Den Haag en ben anderhalf jaar in Nederland. Mijn moeder is architect en interior designer en mijn vader is de honorair consul voor Nederland in Oost-India. Zijn naam is Namit Shah."

Dat ze uit een goed nest komt is duidelijk, maar had ze geen cultuurschok in die beginperiode? "Bij sommige dingen wel. Ik moest bijvoorbeeld erg wennen dat jullie hier aan de rechterkant fietsen. Vaak dacht ik tegen iets aan te botsen", zegt ze. Vreemd vindt Chianna die keelklanken in onze taal, zoals bij het woord Scheveningen. Daar hoorde ze een verhaal over. "Als je dat tijdens de oorlog niet kon uitspreken wisten ze dat je geen Nederlander was."

Inmiddels is ze aan onze stad gewend en zelfs meer dan dat. "Ik hou van Den Haag", zegt ze. "Vooral vanwege al die internationale instellingen. Rond kerstmis vind je hier bovendien grote kerstbomen op sommige pleinen. En dan heb je ook nog die oliebollenkramen. Dat maakt de stad erg charmant."

Chianna heeft het zelfs zo naar haar zin dat ze met een cursus Nederlands is begonnen. "Ik heb een Nederlandse vriend maar het is sowieso goed om een nieuwe taal te leren. Verder helpt het bij het boodschappen doen", zegt ze.

Maar al haar inspanningen ten spijt maakte ze onlangs een grappige vergissing. "Ik dacht dat mijn vriend en zijn familie over rokken spraken. Het was een serieus gesprek en ik vroeg me al die tijd af waarom het over dat onderwerp ging. Vervolgens dacht ik te horen dat aan zijn stiefvader werd geadviseerd om geen rokken meer te dragen. Ik vond dat erg vreemd en stelde eindelijk de vraag: waarom praten jullie over rokken? 'Daar gaat het niet over', zeiden ze lachend. 'Het gaat over roken'."

Tegenbezoek?

"Reis naar The Victoria Memorial, een groot marmeren gebouw dat is ingericht als museum voor Indiase kunstwerken." Het heeft 25 galerijen, onder meer met portretten, beeldhouwwerken en wapens.

Meer berichten