Milene van Arendonk en Ralf Sluijs voor een typisch Haags koffiehuis op het Statenplein.
Milene van Arendonk en Ralf Sluijs voor een typisch Haags koffiehuis op het Statenplein. (Foto: Hart voor Den Haag / Groep de Mos)

'Zet koffiehuizen op lijst Cultureel Erfgoed'

Ralf Sluijs, raadslid Groep de Mos, vindt dat er alle reden is om de Haagse koffiehuizen uit te roepen tot cultureel erfgoed. Ze nemen een belangrijke plek in de Haagse samenleving in, ze werden zelfs bezongen door lokale volksheld Harry Jekker en dit typisch Haagse fenomeen dreigt uit het Haagse straatbeeld te verdwijnen.

Den Haag - "Een houten keetje van vijf bij zes meter waar alle problemen van de wereld inpassen, en die worden met een bakkie pleur opgelost in een paar seconden." Dat is een Haagse koffietent volgens lokale volksheld Harry Jekkers. Hart voor Den Haag/Groep de Mos wil nu dat de koffiehuizen cultureel erfgoed worden. Ondanks dat er nog redelijk veel koffietenten zijn, dreigen ze uit het Haagse straatbeeld te verdwijnen. Fotografe Milene van Arendonk vindt dit doodzonde en richtte zelfs de facebookpagina 'De Haagse Koffietent' op. "Als fotografe leg ik alle Haagse koffiehuizen en de bezoekers vast voordat ze voorgoed verdwenen zijn", zegt van Arendonk.

Hoeslakens en Tupperware
De koffiehuizen hebben een rijk verleden. Zo werden er vroeger de lonen uitbetaald. Het voorkwam dat de, met hard werken, verdiende centen in de cafés aan alcohol werden uitgegeven. In de koffietent werd ook veel handel gedreven. "Er was altijd wel iemand die een partij Tupperware dozen, hoeslakens of sokken in de kofferbak had. Meestal goedkoop ingekochte spullen van belabberde kwaliteit", valt te lezen op de Haagse Koffietent facebookpagina.

Uniek
Raadslid Ralf Sluijs van Hart voor Den Haag/Groep de Mos deelt de liefde voor de koffiegelegenheden: "De Haagse koffiehuizen zijn een huiskamer vol warmte, humor en gezelligheid. De deur staat voor iedereen open en eenzaamheid bestaat er niet". De partij wil de Haagse koffietenten dan ook laten opnemen op de lijst van Cultureel Erfgoed. De Haagse Tilduivensport, vreugdevuren en woonwagencultuur worden hier al op vermeld. "De koffiehuizen en de koffiecultuur zijn uniek in Nederland. Erkenning als Cultureel Erfgoed is een geweldige steun in de rug zijn voor de Haagse huiskamers", stelt Sluijs.

Kansen
Ook de toeristenbranche ziet kansen in de erfgoed-status.  Sylvester van Oel van Cycle and the City, bekend van de gouden fietsen: "Als de koffiehuizen Cultureel Erfgoed worden gaan wij nadenken over een unieke 'Koffiehuis Fietstour', dat zou toch goud zijn!". Hart voor Den Haag/Groep de Mos heeft vragen gesteld aan het stadsbestuur.

Meer berichten