Else van Stichting Lotje: “'s Nachts staan ze bij de noodopvang: een moeder met kinderen. Ze hebben niets. Wij kopen dan pyjamaatjes.”
Else van Stichting Lotje: “'s Nachts staan ze bij de noodopvang: een moeder met kinderen. Ze hebben niets. Wij kopen dan pyjamaatjes.” (Foto: Magda de Vetten)

Stichting Lotje helpt arme Haagse gezinnen

Een kind dat op de grond slaapt omdat er geen geld is voor een bedje. Of ouders die geen gymkleding kunnen betalen. Stichting Lotje helpt arme Haagse gezinnen.

Door Magda de Vetten

Den Haag - Wat kunnen wij terug doen voor de maatschappij? Dat vroegen Else Kodde en haar man zich af toen ze in 2010 in Den Haag terugkeerden. "We hadden voor ons werk de hele wereld over gereisd. Wij hadden het goed. Maar dichtbij ons was klein leed. Er zijn Haagse kinderen die in schrijnende omstandigheden leven."

Ze richtte de Stichting Lotje op, genoemd naar haar dochter. Als een kind in nood is, doet de stichting een oproep. Meteen melden zich gulle gevers die willen helpen. Else: "Er komt bijvoorbeeld een aanvraag van een gezinscoach. Die zegt: 'Er slapen twee kinderen op de grond. De muizen kruipen over hun gezicht.' Via Facebook bieden mensen bedjes aan. In een week is het geregeld."

"Of het Leger des Heils belt: 'Dit kind kan niet mee op schoolreisje.' Dan sturen we een oproep via Facebook naar 2.200 Hagenaars."

Spullen moeten van A naar B, vertelt Else. "Maar soms gaat het om niet meer dan een jas of boekje. Daarom heb ik de Kast van Lotje bedacht. Die is gevuld met kinderkleding, schoenen en boekjes. Mensen die iets over hebben, brengen de spullen zelf naar de kast. Als er volgens de maatschappelijk werkster in een gezin iets nodig is, mag de moeder drie stuks uitzoeken. Samen met iemand van de stichting."

Er staan inmiddels 17 van die paarse kasten verspreid over Den Haag, bijvoorbeeld in buurtcentra en scholen. "Veertig vrijwilligers helpen hierbij", zegt ze enthousiast. Uit wijken als de Archipelbuurt en Benoordenhout. De stichting bereikt via de kast jaarlijks 3000 à 3500 gezinnen. "Dat zijn ook mensen met een baan. Stel: een gezin met twee kinderen heeft een loon van 1400 euro netto. Daar kun je niet makkelijk van rondkomen."

De stichting brengt verder kinderen uit verschillende wijken bij elkaar. Else gaf les over armoede aan leerlingen van de Eerste Montessorischool in de Vogelwijk. Zij haalden geld op voor scholen zoals de Koningin Beaxtrixschool in de Schilderswijk. Leerlingen van die twee scholen gaan nu samenwerken.

"'Dit rokje wordt te klein. Het mag naar Stichting Lotje', zegt mijn 13-jarige dochter soms. Het is belangrijk dat ze snapt dat ze het goed heeft. Ze realiseert zich dat ze iets voor andere kinderen kan doen."

Niet alleen particulieren helpen een handje, ook bedrijven. Een pizzeria bakt valentijnspizza's. Voor elke verkochte pizza gaat er een bedrag naar de stichting. Ikea zorgde voor beddengoed en matrasjes. "Bedrijven kunnen bijvoorbeeld een kast adopteren. Samen toveren we een glimlach op de gezichten van kinderen die het minder hebben."

Else heeft een grote wens: één betaalde kracht. "Daar is nu geen geld voor. Alles wat we binnen krijgen, gaat naar de kinderen. Met twee betaalde handjes kunnen we nog meer gezinnen helpen."

Mail else@stichtinglotje.nl

Meer berichten