Bestemming Den Haag

Bestemming Den Haag (127): 'Ik ontspan als ik de zee zie'

Elke week vraagt Stuart Kensenhuis aan bezoekers van Den Haag wat zij van onze stad vinden. Deze week: Jairo Cueto uit Luperón, Dominicaanse Republiek.

Den Haag – "Ik ben stukje bij beetje een christen aan het worden", zegt hij. "Eigenlijk ben ik nooit religieus geweest, wel spiritueel. Vroeger had ik zelfs een hekel aan de kerk. Maar sinds ik in Den Haag woon ben ik een paar keer uitgenodigd voor godsdienstige bijeenkomsten en sinds kort heb ik mijn eerste Bijbel gekocht."

Zonder twijfel heeft zijn getuigenis te maken met zijn verhuizing naar ons land. Uit zijn woorden blijkt namelijk dat hij soms door moeilijke periodes gaat en erg moet wennen. "Ik vind het bijvoorbeeld vreemd dat mensen zich vooral met zichzelf bemoeien. Het individualisme viert hoogtij", zegt hij. "Ter vergelijking; de afgelopen jaren ben ik de wereld overgetrokken, vooral naar Aziatische landen. De mensen waren daar vaak erg vriendelijk. Hier is het anders. Ik denk niet dat het iets persoonlijks is, het is hoe het hier gaat, maar daardoor is het niet makkelijk."

Maar er is iets waardoor Jairo in Den Haag blijft en overtuigd is dat hij met de tijd hier zijn weg zal vinden. "De liefde voor mijn kind", zegt hij stellig. "Vorig jaar reisde ik mijn toenmalige vriendin achterna die zwanger was van ons zoontje. We hebben elkaar in Nepal ontmoet maar ze is een Nederlandse. Ook al zijn we niet meer bij elkaar, we streven ernaar om er samen voor ons kind te zijn en hem een goed leven te geven. Hij is nu 9 maanden jong."

Feitelijk heeft Jairo geschiedenis gestudeerd maar hij is dichter en kunstenaar geworden. Verder maakt hij sieraden, iets waar hij om een bijzondere reden mee is begonnen. "Ik was in Colombia en mijn geld was op. Een vriend zei toen: 'Ik ga je iets leren waardoor je kunt overleven'. Later heb ik mijn techniek verbeterd door workshops te volgen in verschillende landen. Ooit zal ik een collectie maken geïnspireerd door Den Haag."

Los van dit alles gaat Jairo graag wandelen in de duinen. "Ik ontspan als ik de zee zie", zegt hij. "Soms wandel ik ook in het centrum en geniet van de oude gebouwen. "Meer info: www.macutojewelry.etsy.com

Tegenbezoek?

"Reis liever naar Las Terrenas", zegt Jairo, "want daar vind je een schitterend strand. Het ligt op een schiereiland met tropisch regenwoud en een baai waar walvissen jaarlijks komen paren."

Meer berichten