Volgens Martijn Nederhorst zijn er sportieve evenementen nodig om jongeren voor dit goede doel aan te spreken.
Volgens Martijn Nederhorst zijn er sportieve evenementen nodig om jongeren voor dit goede doel aan te spreken. (Foto: Magda de Vetten)

Zwemmen in Haagse grachten voor KWF

Grachten vol zwemmende mensen. Dit uitzonderlijke schouwspel is op 14 september in Den Haag te zien. De zwemmers doen het voor het goede doel: de strijd tegen kanker.

Door Magda de Vetten

Den Haag - Een geneesmiddel tegen kanker. Dat is de grote wens van Martijn Nederhorst, voorzitter van Swim to Fight Cancer Den Haag. Op 14 september zorgt deze organisatie voor een evenement om geld op te halen voor bestrijding van die dodelijke ziekte. De deelnemers zwemmen twee kilometer door de grachten in de stad.

Waarom dit zwemspektakel? "Uit onderzoek blijkt dat veel leden van KWF kankerbestrijding op leeftijd zijn", legt Martijn uit. "Vooral ouderen geven geld voor bestrijding van de ziekte. Dat is raar want het is niet alleen iets voor oude mensen. Ook bij kinderen komt de ziekte helaas voor."

"Er zijn sportieve evenementen nodig om jongeren aan te spreken. Guerrilla-acties om geld op te halen voor het hogere doel. Zoals Swim to Fight Cancer. In een aantal steden was het een succes. Ik dacht: hoe mooi zou het zijn om dit leuke evenement te organiseren in de stad waar ik woon. Ik ben trots op Den Haag. Ik hoop dat de stad van de zwemtocht een succes maakt."

Martijn: "De zwemmers laten zich sponsoren door iedereen die hen een warm hart toedraagt: hun naasten, bedrijven, hun omgeving. Hoe meer geld voor onderzoek, hoe beter het evenement geslaagd is. Hopelijk zorgen we voor een van de hoogste opbrengsten in Nederland. Ik ga uit van honderden deelnemers."

Martijn rekent op teams van bedrijven. "En in De Haag werken veel rijksambtenaren. Ik hoop dat veel teams van ministeries meedoen. En dat scholen inschrijven voor de kids-swim."

"Het geld dat deelnemers bij sponsors loskrijgen, gaat voor 100 procent naar het KWF. Dat gaat kijken welk onderzoek het hardste nodig is. De mensen van het KWF zijn geen hobbyisten. Ze betalen niet voor huis-, tuin- en keukenonderzoeken."

Twee kilometer zwemmen, dat is geen korte afstand. "Het gaat er om de prestatie te volbrengen", vindt Martijn. "Van een wedstrijd is geen sprake. Ik denk dat je wel 2 uur in het water ligt. Voor het kidszwemmen is de afstand kleiner.

"We zijn net begonnen met de organisatie", vertelt hij. "We onderzoeken waar het evenement kan starten, bijvoorbeeld vanaf de Veenkade of de haven van Scheveningen. Dat hangt af van onder meer de waterkwaliteit. Wij van de organisatie willen andere enthousiaste mensen vinden die het evenement tot een succes kunnen maken."

Waarom zet Martijn zich zo in voor de strijd tegen kanker? "Ik voel me bevoorrecht dat ik het niet heb. Het kan iedereen overkomen. Je hebt geluk als je de ziekte niet hebt en pech als je die wel krijgt. Het zou mooi zijn als over een paar jaar door dit geld kanker geen dodelijke ziekte meer is."

Zwemt hij zelf ook mee? "Nee, ik moet die dag mijn handjes laten wapperen. Anders had ik zeker meegedaan."

Geef je op als vrijwilliger: www.swimtofightcancer.nl

Meer berichten