Voorzitter James Owie (2e vanaf links) en samenwerkingspartners overleggen over het project 'Vooruitkomen'. (Foto: Peter van Zetten)
Voorzitter James Owie (2e vanaf links) en samenwerkingspartners overleggen over het project 'Vooruitkomen'. (Foto: Peter van Zetten) (Foto: )

'Vooruitkomen' biedt ook morele steun

Nieuw project tegen armoede

Stichting Africa Life begint binnenkort met 'Vooruitkomen', een project in de strijd tegen armoede in Den Haag. "We gaan praktische en morele steun geven om mensen op weg te helpen", zegt voorzitter James Owie.

Door Stuart Kensenhuis

Den Haag – Tijdens een evenement op 16 maart in Theater De Vaillant zal wethouder Bert van Alphen officieel de kick-of doen. Het is een dag met discussie, informatie, een drankje en muziek.

Owie wil iets benadrukken. "Het is niet onze ambitie om zelf financiële hulp te verlenen maar om mensen te begeleiden."

Bijna 1 op de 12 werkenden in Den Haag leeft in armoede, bleek vorig jaar uit cijfers van het Sociaal Cultureel Planbureau. Niet verwonderlijk dat zich nu al mensen bij Stichting Africa Life aanmelden met een financiële hulpvraag. "We hadden hier onlangs een man met schulden", vertelt Jason Parmanand, die het project gaat coördineren. "Om verschillende redenen durfde hij niet met instanties te bellen en een betalingsregeling te treffen. Ook was hij niet goed op de hoogte van de voorzieningen waar hij recht op heeft. We hebben hem via ons netwerk aan een baan kunnen helpen en hebben contact opgenomen met zijn schuldeisers. Nu is hij bezig met de aflossing en kan hij vooruit."

'We willen
de dingen laagdrempelig houden'

Maar individuele hulp en begeleiding is slechts een deel van het project. "Ook gaan we mensen trainen die als ambassadeurs van Stichting Africa Life in hun eigen 'community' informatie en advies kunnen geven", zegt Owie. "Verder gaan we voorlopig elke dinsdagavond een spreekuur houden in Wijkcentrum de Regenvalk. Overigens is iedereen welkom die problemen heeft wat betreft armoede en schulden. Het maakt niet uit wie je bent, wat je doet, welk geloof je hebt of wat je afkomst is."

Margaret Dankwaa-Agyeman is de oprichter van een stichting in Den Haag die zich inzet voor vrouwen. "Dit project van Stichting Africa Life is erg nodig", zegt ze. " Sommige vrouwen in deze stad leven in een soort isolement en zijn niet altijd op de hoogte van de voorzieningen. Met ambassadeurs die uit hun eigen 'community' komen, kunnen ze beter geholpen worden."

Stichting Africa Life biedt toekomstige ambassadeurs een gratis training aan. Na het afronden hiervan krijgen ze een certificaat. Vervolgens mogen ze voorlichting geven over armoedebestrijding en hun 'community' stimuleren om gebruik te maken van allerlei voorzieningen. Per bijeenkomst is een vrijwilligersvergoeding mogelijk.

"Onze stichting pakt vooral taboeonderwerpen op en we onderscheiden ons van andere instellingen omdat we er altijd naar streven om de dingen laagdrempelig te houden", zegt Parmanand tegen het einde. Meer informatie of aanmelden als ambassadeur? Ga naar www.africalife.nl.

Meer berichten